Raonić: Pravda zakazala u Crnoj Gori, oni koju su slali gorivo i dobrovoljce Mladiću, prošli su nekažnjeno
Boris Raonić

Potrebno istinsko pomirenje

Raonić: Pravda zakazala u Crnoj Gori, oni koju su slali gorivo i dobrovoljce Mladiću, prošli su nekažnjeno

Presuda kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor će dati makar malu satisfakciju porodicama žrtava, od kojih su mnoge i danas pokopane u jamama širom Bosne i Hercegovine, ocijenio je Boris Raonić, jedan od najistaknutijih građanskih aktivista u Crnoj Gori i predsjednik nevladine organizacije "Građanska alijansa".

On je poručio da je pravda zakazala najviše u Crnoj Gori, jer oni koji su Mladiću pružali logistiku, prošli su nekažnjeno, javlja Anadolija.

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je, uz ostalo, proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila. 

Komentarišući presudu, Boris Raonić je kazao da je Mladić, za razliku od mnogih, kažnjen za najveće zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. 

„Presuda će dati makar malu satisfakciju porodicama žrtava, od kojih su mnogi i danas pokopani u jamama širom BiH. Na žalost, od tog vremena nijesmo previše odmakli kao društva, jer je preveliki broj onih koji ga slave i ne vide koliku štetu je napravio prvenstveno svome narodu“, kaže Raonić. 

On smatra da je pravda najviše zakazala u Crnoj Gori. 

„Jer oni koji su mu slali gorivo, oružje, dobrovoljce, medicinsku opremu i ostalu logistiku su se izvukli nekažnjeno i čak bivaju slavljeni kao mirotvorci i podržani od porodica žrtava. Sada nam je potrebno istinsko pomirenje koje će počivati na priznavanju zločina koje su počinile i naše strane, a ne samo da se veličaju zločini“, smatra Raonić. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.