Žrtvama porodičnog nasilja obezbijediti finansijsku pomoć
Ilustracija

Sigurna ženska kuća traži izmjenu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti

Žrtvama porodičnog nasilja obezbijediti finansijsku pomoć

U Crnoj Gori žrtve porodičnog nasilja nemaju pristup opštim uslugama podrške koje omogućavaju oporavak od nasilja. Ovo se prvenstveno odnosi na majke sa djecom kod kojih se nakon izlaska iz nasilne veze finansijska nesigurnost i deprivacija javljaju kao glavni problemi, bilo da su izbačene iz kuće ili primorane da to same urade iz straha za svoju bezbijednost i bezbijednost svoje djece, navodi se u saopštenju Sigurne ženske kuće.

Podsjećaju u saopštenju da je Crna Gora ratifikovala Konvenciju SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici i samim tim se obavezala da će preduzeti neophodne zakonodavne ili druge mjere kako bi obezbijedila da žrtve imaju pristup uslugama koje omogućavaju njihov oporavak od nasilja.

"Ove mjere obuhvataju finansijsku pomoć, stanovanje, obrazovanje, obuku i pomoć prilikom zapošljavanja, kao i pristup uslugama zdravstvene i socijalne zaštite. Poslednjih godina donesen je određeni broj zakona i strateških dokumenata koji definišu ovu oblast, ali nažalost Vlada i dalje kao prioritet ne vidi segment koji se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i ne izdvaja dovoljna finansijska sredstva  za realizaciju aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima", kazali su iz Sigurne ženske kuće.

Sigurna ženska kuća zahtjeva da država ženama žrtvama porodičnog nasilja obezbijedi pravo na opšte usluge podrške u cilju lakšeg oporavka od nasilja.

"Tražimo da se izmijeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti i uskladi sa standardima Konvencije SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja u porodici i nasilja nad ženama na način što će se pravo na materijalno obezbjeđenje proširiti na žene žrtve nasilja i istima omogućiti korišćenje ovog prava nakon izlaska iz nasilne veze i po pokretanju sudskog postupka, kao i jasno definisati pravo na jednokratnu materijalnu pomoć za sve žene žrtve nasilja", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.