Skok prodaje automobila na struju: Najviše kupuju Kinezi pa Evropljani
Ilustracija

Skok prodaje automobila na struju: Najviše kupuju Kinezi pa Evropljani

U trećem tromjesečju 2017. širom svijeta je isporučeno 287.000 električnih i plug-in hibridnih automobila, što predstavlja rast prodaje od 63% u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno, u poređenju sa drugim kvartalom 2017. godine, prodaja vozila koja za pogon koriste elektromotor skočila je u trećem tromjesečju za 23%, prenosi B92.

Za ovakav rast najzaslužnija je Kina u kojoj je prodata polovina od svih elektrifikovanih automobila isporučenih širom svijeta u priodu jul-septembar. Drugo najveće tržište bila je Evropa, dok je Sjeverna Amerika treća po broju prodatih vozila koja za pogon koriste električnu energiju, piše Autonews.

Elektricni2

Kineska vlada je nazaslužnija za to što je ova zemlja trenutno vodeća po prodaji, jer raznim mjerama stimuliše kupovinu elektrifikovanih automobila. 

“Najvažniji razlog za ovakav potez vlasti u Kini je visok nivo zagađenja vazduha u velikim gradovima, čiji su uzročnici u znatnoj mjeri izduvni sistemi automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem”, objašnjava analitičarka Aleksandra O'Donovan. 

Zbog toga su i uvedene značajne subvencije za nabavku vozila sa elektromotorima, pa su ona u Kini jeftinija od ekvivalentnih modela sa pogonom na benzin. 

Procjenjuje se da će u 2017. prodaja električnih i plug-in automobila u svijetu po prvi put premašiti milion jedinica u jednoj kalendarskoj godini.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.