Skupština u punom kapacitetu rukovodi procesom implementacije preporuka OEBS-ODIHR
Sa sastanka

Susret Gvozdenović – Davije

Skupština u punom kapacitetu rukovodi procesom implementacije preporuka OEBS-ODIHR

Radna grupa Skupštine Crne Gore, formirana u cilju implementacije preporuka OEBS/ODIHR, organizovana na najbolji način, uz poštovanje pune transparentnosti u radu, za veoma kratko vrijeme postigla je odlične rezultate, i veoma smo blizu konkretnih prijedloga za unapređenje izbornog zakonodavstva, dok je dio materijala koji su proizvod rada Radne grupe već dostavljen na mišljenje ODIHR-u, istakao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, tokom sastanka sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Mariz Davije.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, sastao se danas sa ambasadorkom Davije, kao i političkom savjetnicom u Misiji OEBS-a, Karen Gajner. Tema sastanka bila je razmjena informacija u vezi sa implementacijom preporuka OEBS-ODIHR u cilju unapređenja izbornog zakonodavstva.

Izrazivši zahvalnost na institucionalnom doprinosu OEBS-a i ličnom zalaganju ambasadorke Davije na primjeni najbolje svjetske prakse i standarda, potpredsjednik Gvozdenović je naglasio da se u Crnoj Gori posebno cijeni rad OEBS-a uoči, tokom i nakon izbornih procesa, te da vjeruje da će Crna Gora ubrzo postati primjer dobre prakse za druge, kad je izborno zakonodavstvo u pitanju.

Potpredsjednik Gvozdenović je iskazao žaljenje zbog parcijalnog i selektivnog bojkota rada Skupštine od strane opozicije, uz ocjenu da se ipak cijeni posredno učešće opozicionih partija u procesu implementacije preporuka OEBS-ODIHR. Na toj liniji, Gvozdenović je naglasio da su opozicione partije, preko svojih posrednika – članova institucija i organizacija uključenih u izmjene izbornog zakonodavstva ipak dio procesa, što daje doprinos naporima i inicijativi da se unaprijedi izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori.

image2

Ambasadorka Davije je istakla da ce OEBS/ODIHR ubrzo uputiti pismeni prijedlog Skupštini koji ce sadržati informaciju o načinu na koji bi oni mogli pruziti tehničku pomoć skupštinskoj radnoj grupi. Dalje je naglasila da će Misija OEBS-a nastaviti da pruža tehničku podršku Državnoj izbornoj komisiji, u vidu obezbjedjivanja informacionog sistema neophodnog za efikasan prenos izbornih rezultata na dan izbora.

Iskazujući puno opredjeljenje za implementaciju gotovo svih preporuka OEBS-a, Gvozdenović je istakao da će DPS podržati inicijativu da svako treće mjesto na izbornim listama bude za pripadnice ženskog pola, što je naišlo na puno odobravanje i pohvale predstavnica OEBS-a. Osim toga, Gvozdenović je najavio i izlazak u susret zahtjevima udruženja osoba sa invaliditetom, te naglasio da će to pitanje biti definisano zakonom, a dinamiku realizacije će definisati podzakonski akti.

Zaključujući sastanak,  Gvozdenović je još jednom zahvalio na podršci OEBS-a, uz ocjenu da je efikasan rad Radne grupe pokazao da Skupština Crne Gore, bez obzira na selektivni bojkot predstavnika opozicije, može u punom kapacitetu stvoriti preduslove za izmjene izbornog i drugog zakonodavstva, kako bi gotovo sve preporuke OEBS-ODIHR, kao i prijedlozi koji su pristigli kao proizvod potpuno transparetnog rada Radne grupe, bili sastavni dio unaprijeđenog izbornog zakonodavstva. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.