Barović: “Filozofi” uvijek nađu svoje mjesto
Filozofski fakultet, Nikšić

Saradnja sa obrazovnim istitucijama u pogledu praktične nastave

Barović: “Filozofi” uvijek nađu svoje mjesto

Studenti Filozofskog fakulteta nalaze svoje mjesto, osim u nastavnom procesu, i u svim sferama kulture, nauke, privrede, politike i ukupnog društvenog života.

To je prednost na koju ukazuje dekan Fakulteta, prof.dr Goran Barović koji navodi da su studenti ovog Fakulteta svojim multidisciplinarnim obrazovanjem afirmisani kao izuzetno uspješni stručnjaci, ne samo u Crnoj Gori, nego i na širim međunarodnim relacijama.

“Filozofski fakultet primarno školuje nastavni kadar za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a praktičnu nastavu u okviru metodičkih disciplina provodi u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Otvarajući studijske programe za pedagogiju i psihologiju broj institucija gdje naši studenti obavljaju praktičnu nastavu se znatno proširio na bolnice, specijalizovane ustanove, ustanove za djecu sa specijalnim potrebama, domove starih. Implementacijom novog plana i programa studija, koji se realizuje od ove akademske godine, značajno će se i kvalitativno i kvantitativno povećati nivo znanja naših studenata”, kazao je Barović za sajt UCG.

GoranBarovic

Goran Barović, dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću

U toku je, kaže, potpisivanje Ugovora o praktičnoj nastavi sa oko pedesetak institucija u Nikšiću, ali i širom Crne Gore u kojima će naši studenti imati priliku da svoja teorijska znanja, stečena tokom nastavnog procesa na fakultetu, prevedu u praksu.

“Ovakvim načinom rada će po završetku studija biti znatno spremniji i sposobniji da sve ono što su naučili tokom studiranja, lakše i brže implementiraju u nastavni proces ili neki drugi vid aktivnosti za koji se opredijele”, navodi on.

Filozofski fakultet najveći dio svojih aktivnosti realizuje u zgradi koju dijeli sa Filološkim fakultetom i ima optimalne uslove za realizaciju nastavnog procesa.

“Naravno, uslovi uvijek mogu biti bolji i kvalitetniji. Za poboljšanje uslova, značajno bi pomoglo otvaranje dodatnih „računarskih“ učionica sa odgovarajućom internet konekcijom, ali i određenim softverskim paketima. Kvalitetan hardver uz odgovarajući softver otvara dodatne mogućnosti učenja na svim nivoima. Takođe, važan segment predstavljaju dostupnost relevantnim međunarodnim bazama podataka koju bi trebalo značajno proširiti u narednom periodu. Nedostatak koji je evidentan u posljednjih nekoliko godina je fiskulturna sala koju bi trebalo sanirati kako bi i dio nastavnog procesa vezanog za taj prostor bio podignut na najviši nivo”, kazao je Barović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.