Emocionalni stres izaziva infarkt
Ilustracija

Oštećenja na srcu

Emocionalni stres izaziva infarkt

Emotivni stres može izazvati oštećenja srca kao i srčani udar, tvrdi nova studija. Uglavnom je to rezultat emocionalnog stresa obično uzrokovanog patnjom ili raskidom.

Istraživači su dokazali da srce može biti oslabljeno kada određeni životni događaj utiču na osobu. Ranije su ljekari pretpostavljali da su ti uticaji privremeni i da šteta nije trajna, ali tim s univerziteta u Aberdenu je razvio novu teoriju.

Studija u kojoj je učestvovalo desetak osoba koje pate od sindroma slomljenog srca pokazala je da to stanje trajno slabi srce kao i da vremenom može da poveća rizik od srčanog udara. Pacijenti su tokom dvije godine redovno radili ultrazvuk i magnetnu rezonancu, a istraživači su otkrili da oni koji pate od slomljenog srca nijesu u stanju da vježbaju kao i da se brzo umaraju.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.