Ljubav prema muzici okupila sve generacije
Foto: Privatna arhiva

Godina postojanja bjelopoljskog Gradskog hora

Ljubav prema muzici okupila sve generacije

Gradski hor u Bijelom Polju nedavno je proslavio svoj prvi rođendan.

Podržavajući ideju direktora Centra za kulturu Abaza Dizdarevića, ljubitelji muzike i pjesme na čelu sa dirigentkinjama Jelenom Đaković i Julijanom Vujošević, osnovali su jednu uspješnu porodicu koja ostavlja bez daha prisutne gdje god da se pojave.

„Nakon održane audicije na kojoj su se prijavljivali zainteresovani od 16 do 60 godina počeli smo sa probama 3 puta nedjeljno. Trenutno brojimo oko 50 članova, najmlađi član ima 15, a najstariji 69 godina. Među članovima su talentovani građani raznih profesija, učenici Muzičke škole kao i profesori muzike“, kazala je za portal Kodex Jelena Đaković, dirigentkinja hora.

Inače, hor je sastavljen od muško-ženskih glasova i izvodi četvoroglasne kompozicije, kako umjetničke, tako i obrade popularnih kompozicija.

„Izvodimo kompozicije poznatih kompozitora Borislava Tamindžića, Stevana Mokranjca, Čajkovskog, Šuplevskog, a kada je riječ o popularnim kompozicijama radimo obrade iz našeg kraja i okruženja“, kazala je Đaković.

23514747378855692572564582251571o

Foto: Privatna arhiva

Nakon premijernog predstavljanja publici 3.Januara, na proslavi Dana Opštine, hor je nastupio na festivalu u Puli, u Hrvatskoj, a po povratku su građanima Bijelog Polja poklonili prvi godišnji koncert.

23514598378855722572561863965415o

Foto: Privatna arhiva

Kada je čula za audiciju, sa velikim oduševljenjem se prijavila i Tanja Nedović, pedagog u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi.

„Atmosfera i odnos sa profesorkama je nešto što čovjek može samo da poželi. Njihovim zalaganjem i trudom prenose nam znanje i čine našu šarenu porodicu srećnom“, kazala je Nedović.

Anja Šćekić, jedna od najmlađih članova hora koja je i ranije učestvovala na koncertima Izvorne muzike rado se uključila u ovu priču.

„Živim van grada i nijesam bila u mogućnosti da idem u Muzičku školu, što mi je bila velika želja. Sada sam je ispunila angažovanjem u horu“, kazala je Šćekić.

Ranije je, kako priča vaspitačica Remka Dizdarević, bilo teško ostvariti ovakve snove i uživati u nečemu što volite.

„Žao mi je samo što mi otac nije živ, da vidi da sam uspjela da se bavim muzikom, bio bi ponosan da me čuje“, kaže Remka i dodaje da nikad nije kasno za ispunjenje svojih snova.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.