Sa violinom oko svijeta
Mia Obrenović, foto: Privatna arhiva

Maestro i violina

Sa violinom oko svijeta

Violina je moja velika ljubav, neodvojivi dio mene, moj vjerni saputnik i vječita inspiracija, kaže za Kodex violinistkinja Mia Obrenović.

A putovanje planetarnim meridijanima, u društvu violine, Mia je počela u Srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici, nakon čega nastavlja studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju. U toku studija, imala je privilegiju da kao violinistkinja iz Crne Gore bude dio Young Euro Classic, svjetski priznatog internacionalnog orkestra u Berlinu, sa kojim je prvi put svirala audiciju pred uglednom violinistkinjom Lianom Isakadze. Nakon toga, uslijedio je jedan broj koncerata u više Evropskih zemalja. Nakon godinu dana, u okviru istog festivala, Mia je bila dio orkestra pod dirigentskom palicom maestra, čeliste Heinricha Schiffa.

mia3

"Violina je moja velika ljubav", foto: Privatna arhiva, Mia Obrenović

“Želja za stručnim usavršavanjem i napredovanjem podrazumijevala je odlazak iz Crne Gore odmah nakon završetka osnovnih studija na Muzičkoj Akademiji na Cetinju. Implementacijom projekta Ministarstva obrazovanja NR Kine koji je realizovan posredstvom Ambasade Kine u Podgorici, omogućeno mi je da svoje stručno usavršavanje nastavim u Pekingu, za mene destinaciji punoj izazova, što je ujedno predstavljalo moje prvo značajnije životno iskustvo. U okviru programa stručnog usavršavanja planirani su mnogi nastupi. To su ujedno bili ozbiljniji počeci mojih samostalnih angažmana. Saznanje da moji samostalni nastupi, kao i nastupi na koncertima sa mladim kolegama iz cijelog svijeta, ujedno predstavljaju prezentaciju moje zemlje, predstavljalo je dodatni motiv za odgovorniji odnos prema obavezama na Konzervatorijumu. Imala sam tu čast da prije samog predstavljanja i performansa odslušam zajedno sa auditorijumom intoniranje crnogorske himne, što mi je dalo još više inspiracije i snage da predstavnim svoju zemlju i svoj talenat na najbolji mogući način.” kaže za Kodex Mia Obrenović.  

mia2

Želja za stručnim usavršavanjem i napredovanjem podrazumijevala je odlazak iz Crne Gore, foto: Privatna arhiva

Sreća prati hrabre a Mia je kaže, uvijek imala sreću da sarađuje sa velikim i ostvarenim muzičarima, koji su podržali njen talenat i njen entuzijazam. Upravo je podrška jednog muzičkog autoriteta zaslužna za Miino usavršavanje u Francuskoj.

“Prije dvije godine bila sam u Parizu na stručnom usavršavanju kod uglednog violiniste, profesora Antona Martinova i tada  sam imala privilegiju upoznati jednog od najvećih svjetskih violinista, profesora Ivry Gitlisa. Boravak u Parizu, uz nesebično zalaganje profesora Martinova, omogućio mi je da učinim ozbiljan iskorak u smislu kvalitetnijeg pristupa instrumentu. Dobronamjerni savjeti i smjernice, kao i iskustvo koje sam stekla u Parizu, probudili su u meni želju za daljim napredovanjem.”kaže za Kodex violinistkinja Mia Obrenović.

Nakon Pariza, Mia se vratila u Crnu Goru, gdje je bila angažovana u crnogorskom Simfonijskom orkestru. U tom periodu, kako sama kaže, imala je privilegiju da svira rame uz rame sa svojim profesorima iz srednje škole i Muzičke akademije. Sve dok sredinom ove godine nije odlučila sam da se ponovo zaputi ka Dalekom istoku,Hong Kongu, i kineskom Shenzhenu. U međuvremenu je dobila stipendiju radi upisa magistarskih studija, ponovo na Centralnom konzervatorijumu u Pekingu. I baš kada se krajem septembra spremala za ponovni odlazak u Peking na period od pet godina, gdje je trebala nastaviti sa master studijama neočekivano se dogodio potpuni preokret.

mia4

"Shvatila sam da želim Evropu", foto: Privatna arhiva

“Pored toga što je moja Crna Gora rijetko lijepa zemlja u kojoj se najljepše i najkomotnije osjećam, svjesna sam činjenice da je za ostvarenje svojih umjetničkih snova potreban dodatni kvalitet koji moram potražiti i na drugim destinacijama. Spletom određenih okolnosti odlučila sam da se prijavim za upis na Royal konzervatorijumu u Monsu u Belgiji radi pohađanja postdiplomskih studija. Nakon upisa na akademiji, uvjerena sam da sam donijela pravilnu odluku, te da je moj izbor upravo ono što sam oduvijek željela. Shvatila sam da želim Evropu, kulturu i način življenja i kvalitet koji Evropa nosi.”kaže Mia Obrenović.

Sada Mia i njena violina započinju novu avanturu. A to je, kaže Mia, za nju osjećaj samog početka. Isti onaj osjećaj kada je, uz nesebičnu podršku roditelja, počinjala svoje putovanje svijetom u pratnji svoje violine. Zato, kaže Mia, roditeljima duguje svi svoju zahvalnost kao i njenom mentoru, profesoru Antonu Martinovu, violinisti, pijanisti, kompozitoru i dirigentu. I prije svega nekom ko je pratio sve Miine značajnije korake i čije su zasluge velike za to da Mia danas usavršava svoju virtuoznost na Belgijskom Kraljevskom konzervatorijumu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.