H. Novi: Ciklus edukativnih predstava za djecu od 23. novembra

Na inicijativu Sekretarijata za kulturu i obrazovanje

H. Novi: Ciklus edukativnih predstava za djecu od 23. novembra

Na inicijativu Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi u narednom periodu u dvorani Park će biti prikazana serija predstava za djecu posvećenih problemima o kojima se malo priča. Ciklus će početi predstavom „Dar“ čija je tema autizam, i to 23. novembra (četvrtak), u nedelji u kojoj se obilježava Svjetski dan djeteta.

„Uslijediće i komadi koji se bave vršnjačkim nasiljem i bolestima zavisnosti. Želimo da na ovaj način sjedinimo dvije važne misije – da na novi način, kroz pozorište, poučimo mlade ljude i uvedemo ih u kulturni život grada, objašnjava sekretarka Ana Zambelić Pištalo.

Početak predstave „Dar“ zakazan je za 19 sati. Po završetku slijedi interaktivna tribina u okviru koje će gledaoci će imati priliku da saznaju više o autizmu iz perspektive stručnjaka, roditelja i aktera komada.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje ovaj program realizuje u saradnji sa Javnom ustanovom kulture „Herceg Fest“, a biće uključene i hercegnovske škole, koje će u istoj nedelji organizovati radionice povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta.

„Dar“ – društveno angažovani komad o autizmu

Predstava „Dar“ autorke Milene Đorđević  je priča o ljubavi, porodici, različitostima, prihvatanju sebe i drugih, koja se na suptilan i dirljiv način bavi temom autizma. Ovaj nesvakidašnji, društveno angažovani komad ima za cilj podizanje svijesti javnosti o autizmu.

Komad prati dječaka Kostu koji je u stanju autizma, od rođenja do puberteta, kao i njegovu prodicu. Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrijednostima, a publiku podsjetiti da treba da zastanemo i okrenemo se n.

„Predstava „Dar“ je edukativna i na umjetnički način pokazuje da je bogatstvo u različitosti. Zato smatramo da treba da je vidi što veći broj djece i roditelja. Dramska forma je odličan okvir  kroz koji se šalje poruka da svako ima pravo da bude poseban, ali da smo u tome svi jednaki i imamo ista prava i obaveze“, kazala je Zambelić Pištalo.

Tekst glumice Narodnog pozorišta Milene Đorđević režirao je Miloš Đorđević. Igraju: Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Boba Latinović, Maja Ranđić i  Zorana Bećić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.