Prsti su vam ledeni? Morate da posjetite ljekara
Ilustracija

Prsti su vam ledeni? Morate da posjetite ljekara

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena.

Do toga dolazi usled procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se događa često, to može da ukazuje na neke druge, ozbiljnije zdravstvene probleme.

Anemija

Osjećate li i neke druge simptome, poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite nivo gvožđa u krvi, jer je gvožđe glavni sastojak hemoglobina, koji prenosi kiseonik u krv i daje joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća, kao i trnci u dlanovima i stopalima, mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, mnogo jedete, a ne debljate se ili mršavite? Obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitasta žlijezda

Usporen rad štitaste žlijezde dovodi do usporavanja metabolizma, a često je propraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i nepodnošenje visoke temperature, jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. Naime, pojačava lučenje adrenalina, hormona koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.