Dokle pogled seže 3. i 4.  novembra u Budimpešti

Dokle pogled seže 3. i 4. novembra u Budimpešti

Kraljevsko pozorište Zetski dom u petak i subotu, 3. i 4. novembra sa početkom u 20h gostuje u Budimpešti u TRAFÓ HOUSE OF CONTEMPORARY ARTS sa predstavom “Dokle pogled seže”.

Predstavu po autorskom tekstu režira vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling

Dramaturški tim predstave čine: Bence Biro, Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić,muziku potpisuje Nina Perović, glumačku podjelu čine: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić.

Kako objašnjavaju iz Zetskog doma, komad je potpuno drugačiji od uobičajenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao, najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima.

Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su  boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti , najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima , istoričarima, nevladinim sektorom.

Sa te pozicije , prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi - tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići.

Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst .

Projekat se realizuje uz podršku EU Cretive Europe , budući da je Zetski dom dio ovog fonda za projekat “Collective Plays”, kao i za novu strategiju “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”, čija je ideja vodilja udruživanje i zajedništo, a ima za cilj promociju “polivokalnih“pozorišnih metoda što  podrazumijeva osim zajedničkog rada na stvaranju teksta i povezivanje različitih saradnika iz inostranstva sa našim umjetnicima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.