Nuhodžić: Značajan broj ekstremista iz Iraka se vraća na Balkan
Sa konferencije

Prevencija bolja od liječenja

Nuhodžić: Značajan broj ekstremista iz Iraka se vraća na Balkan

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić izjavio je danas da se značajan broj učesnika ekstremnog radikalizma vraća iz Mosula i drugih dijelova Iraka na prostore Balkana i da je potrebno da obavještajne službe na Balkanu svakodnevno razmjenjuju podatke o njihovom kretanju.

Govoreći na konferenciji „Uloga zajednice protiv nasilnog ekstremizma“ u Podgorici, Nuhodžić je istakao da je prevencija bolja od liječenja, a da u ovoj oblasti, ako dođe do posljedica, onda to može biti praćeno ljudskim žrtvama, izvještava Anadolija.

Centar za demokratsku tranziciju organizovao je konferenciju u Podgorici na kojoj se govorilo o ekstremnom radikalizmu, kao i o odlasku na strana ratišta. 

Nuhodžić je kazao da teroristički akti, podstaknuti ekstremizmom i nasilnim radikalizmom iziskuju efikasan i snažan odgovor zasnovan na dugoročnoj saradnji i međusobnoj koordinaciji. 

„Vlada Crne Gore je usvojila Strategiju suzbijanja nasilnog ekstremizma sa akcionim planom, za čije praćenje je zadužen Biro za usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno-bezbjedonosni sektor. Na zakonodavnom planu predviđene su visoke kazne za sve oblike terorističkog djelovanja, planiranja, pomaganja ili finansiranja. Važan segment je i kontrola lica koja su pripadnici ili simpatizeri pojedinih ekstremističkih grupa, prema kojima se vrši pojačana kontrola prilikom ulaska u Crnu Goru“, kazao je Nuhodžić. 

On je istakao da se značajan broj učesnika ekstremnog radikalizma vraća se iz Mosula i drugih dijelova Iraka na prostore Balkana. 

„Tako da to zahtijeva pojačanu aktivnost obavještajnog sektora na Balkanu i svakodnevnu razmjenu podataka. Potrebno je da i dalje razvijamo inicijative na lokalnom nivou, koje će se zasnivati na partnerskim odnosima. Vlada Crne Gore i MUP su u potpunosti spremni za saradnju sa najširom društvenom zajednicom kako bi segment prevencije dobio svoju punu formu“, kazao je Nuhodžić, poručivši da se i u ovoj oblasti mora raditi preventivno. 

„Prevencija je mnogo bolja od liječenja posljedica. Represija liječi samo posljedice. Kada je u pitanju ova oblast, ako dođe do posljedica, onda je to loše, onda je to plaćeno ljudskim žrtvama, onda je to tragedija“, kazao je Nuhodžić. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.