3D pješački: Bolji od
Foto: Vegamálun GÍH

Šta mislite?

3D pješački: Bolji od "ležećeg policajca" ili ne?

Island je još jedna u nizu zemalja koje pokušavaju da unaprijede bezbijednost pješaka u saobraćaju iscrtavanjem takozvanih 3D "zebri" na pješačkim prelazima, kako bi natjerali vozače da uspore.

Obilježeni pješački prelazi na mjestima na kojima nema semafora nisu dovoljno upozorenje koje bi navelo nepažljive vozače da uspore, pa su i dalje potencijalno opasni za pješake, a naročito djecu. 

3Dpedestriancrossingisland759f0344c7f17e880

Zato se vlasti u zemljama širom svijeta dovijaju na različite načine kako bi natjerali one koji prebrzo voze u blizini pješačkih prelaza - pogotovo pored škola i obdaništa - da uspore do brzine koja im omogućava da se bezbijedno zaustave ispred zebre, ako se na njoj zatekne pješak. 

Osim saobraćajnih znakova, primjenjuju se i druge metode, od kojih je najzastupljenija (kao i na našim luicama) postavljanje usporivača saobraćaja, poznatijih kao "ležeči policajci".

Problem sa ovom vrstom prepreke, naročito sa tipovima koji se postavljaju po gradovima u Srbiji, je što ona znatno otežava kretanje vozila jer je često neophodno da vozač u potpunosti zaustavi vozilo, kako bi pažljivo prešao preko ležećeg da ne ošteti automobil. 

U nekim zemljama posljednjih godina javila se ideja da se umjesto fizičkih "ležečih policajaca" postave virtuelni, 3D, iscrtani na kolovozu. Ova metoda najčešće se primjenjuje u kombinaciji sa obilježenim pješačkim prelazom, pa su tako na ulicama nekih gradova u svijetu počele da se pojavljuju 3D zebre. 

Ovi prelazi kod vozača koji se približava stvaraju iluziju da na pješačkom postoji prava fizička prepreka, što će ih natjerati, barem dok ne shvate da se radi o iluziji, da znatno uspore svoj automobil. 

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.