Otkrijte Daunov sindrom kod bebe
Ilustracija

Svaka žena ima rizik da dobije dijete sa Daunovim sindromom

Otkrijte Daunov sindrom kod bebe

Moderan, brz i stresan način života kao i pomjeranje granica za prvorotke samo povećava šanse da se kod novorođenih beba pojave genetičke anomalije.

Jedna od najčešćih je Daunov sindrom, a po statistici ova dijagnoza pogađa jednu u 700 živorođenih beba.

Iako po medicinskim procjenama veći rizik da rode dijete sa Daunovim sindromom imaju žene starije od 40 godina, statistika je pokazala da se u 80 odsto slučajeva ovakva djeca rađaju kod trudnica mlađih od 35 godina.

Jedno mora da se zna, a to je da ovakav slučaj može da se desi bilo kom paru. Mitovi su da je stres tokom same trudnoće glavni uzrok rađanja djece sa hromozomskim poremećajem.

– Svaka žena ima rizik da dobije dijete sa Daunovim sindromom. U najvećem procentu slučajeva Daunov sindrom je slučajan događaj. Jedino u slučaju kada je jedan od roditelja identifikovan kao nosilac Robertsonove translokacije koja uključuje 21. hromozom ( 3-4% slučajeva) Daunov sindrom je naslijeđen poremećaj. U porodicama u kojima je bilo djece sa Daunovim sindromom, vjerovatnoća ponovnog javljanja je 1 u 100 – objašnjava Milica Filipović Stankovć, genetičar, za Aska.rs.

Iz još uvijek nepoznatih razloga, u razvoju jajne ćelije kod žene, ili spermatozoida kod muškarca, ili nakon njihovog spajanja, dolazi do greške koja mijenja pravilan broj hromozoma.

Dijete sa Daunovim sindromom ima jedan dodatni hromozom u svakoj ćeliji svog tijela i upravo taj hromozom u višku, remeti genetičku ravnotežu i dovodi do karakterističnih promjena u fizičkoj i mentalnoj sferi razvoja djeteta.

Danas je medicina toliko napredovala da već u 10 nedelji trudnoće možete da saznate da li će vam dijete imati određene genetičke anomalije. To se otkriva neinvazivnim prenatalnim testovima koji se brzo rade i što je najvažnije nisu rizični, odnosno bezbjedni su.

Pet razloga zašto treba uraditi neinvazivni prenatalni test

1. Već od 10. nedelje trudnoće mogu da se uoče hromozomske nepravilnosti kod ploda
2. Rano i pouzdano utvrđivanje pola bebe
3. Test se radi iz krvi majke koja se uzima iz ruke
4. Nema rizika od gubitka ploda
5. Test je potpuno bezbedan, pouzdanost je 99 odsto

Izvor:aska.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.