Evo šta bi sve trebalo da znate o hljebu
Ilustracija

Uvijek pogledajte šta piše u sastavu

Evo šta bi sve trebalo da znate o hljebu

Marketinški trikovi su postali surovi, pogotovo u industriji hrane. Tako recimo „prirodno“ ne znači baš ništa. Baš kao ni recimo „tamni hljeb“, koji je obično samo ofarbani bijeli hljeb.

I upravo zato se često hljeb smatra nezdravom namirnicom. Ali to je dosta nepravedno. Postoje zdrave alternative koje su čak i neophodne za našu zdravu ishranu.

Za početak, bilo bi dobro da znate da se zrna pšenice sastoje od tri dijela: ljuske (mekinje), endosperma (koji je glavni i najveći dio) i klice. I svi djelovi se razlikuju po svom hemijskom sastavu. Ljuska sadrži veliku količinu celuloznih vlakana, minerala i vitamina B grupe. Sve ove stvari su nam neophodne. Endosperm, sa druge strane, čini oko 86% zrna, sadrži većinom skrob i bjelančevine. Na kraju, tu je i klica koja obiluje šećerima, mastima i vitaminima.

Evo šta to znači.

Bijeli hljeb

Preradom pšenice u ijbelo brašno skidaju se ljuske i uklanjaju klice. Baš sve u slučaju brašna Tip-400 i Tip-500. A tako se gube mnogi važni nutrijenti. Bijeli hljeb je najgora opcija pošto se svodi na ugljene hidrate. Pšenični hljeb je takođe samo drugi naziv za bijeli hljeb od bijelog brašna, pa iako zvuči zdravije – nije.

Hljeb od cijelog zrna

Cijelo zrno znači da je za pravljenje brašna samljeveno sve: mekinje i endosperm i klica. Ovo je mnogo zdraviji izbor od bijelog hljeba.

Integralni hljeb

Integralni hljeb obično pored pšenice, može da sadrži i druge cijele žitarice poput ječma, raži… Ukoliko piše da je napravljen od cijelih zrna žitarica radi se o kvalitenotnom hljebu bogatom vlaknima, vitaminima i mineralima.

Tamni hljeb

To vam je samo ljepše ime za “ofarbani bijeli hljeb”. Naravno, ima i izuzetaka, ali obično je tako.

Miješane vrste hljeba

Iako možda zvuče kao zdravija opcija, to ne mora da bude slučaj. „Zdravo“ ime hljeba ne znači baš ništa. Zato uvijek pogledajte šta piše u sastavu.

Bilo bi dobro da znate da se hljeb pravi od brašna koje se dobija obradom. Bijelo brašno ima oznaku Tip-400 ili Tip-500 i to znači da su klica i ljuska sasvim uklonjene iz njega. Ova brašna nemaju vitamine i minerale kao crnja brašna poput recimo Tip-800. A što je veći broj, to je brašno zdravije, poput Tip-1100. Najbolje je integralno brašno ili pšenična krupica koja podrazumijeva obradu cijelog zrna.

Zato čitajte pažljivo šta piše.

Pa, koji je hljeb najzdraviji?

Bez dileme, onaj napravljen od cijelog zrna brašna ili mješavine žitarica.

Ipak, čak i kada na hljebu piše „od cijelog zrna“ ili “integralni” to nije garancija da je hljeb napravljen samo i jedino od ovakvog brašna. Dakle, potrebno je da hljeb bude od integralnog brašna i to 100 posto od integralnog brašna.

A kako biste bili sigurni da je hljeb zdrav, on mora da ima minimalno 3 grama vlakana po kriški, manje od 0,2 grama natrijuma (200 mg) i manje od 2 grama šećera.

Ukoliko se u hljebu nalaze i različite sjemenke, to je samo dodatna prednost.

Dominomagazin

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.