Raonić : Šta sve građane ”ne interesuje”
Boris Raonić

Pogled na Crnu Goru iz drugačijeg ugla

Raonić : Šta sve građane ”ne interesuje”

Da li se ponekad zapitate zašto stvari koje Vas se tiču nikada ne ugledaju medijsko svijetlo? Zašto se kao društvo najčešće okupiramo trivijalnostima? Zašto bolju medijsku “prođu” imaju razne instant zvijezde i njihove poruke, a najčešće se radi o najprizemnijim oblicima komunikacije, nego li poruke kulturnih radnika. Zašto se stvarima bitnim za cjelokupno društvo bavimo površno ili ne bavimo u opšte? Odgovorilo bi Vam se da se sve događa u skladu sa interesovanjima. Da mnoge stvari građane ne interesuju. Ipak, sve je u oku posmatrača.

Izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić često se oglašava o stvarima koje građane “ne interesuju.” Koje predstavljaju Crnu Goru iz drugačijeg ugla. Koje su dokaz da se mi kao društvo ne mijenjamo, bez obzira na promjene i procese kroz koje prolazimo. Da smo u stvari mi oni isti…   

“U zabludi su svi koji misle da je ovakav sistem oblikovao narod. Naprotiv, narod oblikuje sistem u kojem živi i koji je sada isti kao u doba kralja Nikole, a to je najbolje objasnio istoričar i poslanik Dragutin Papović.“kaže za Kodex izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić.

Da nam je „hajdučija“ u krvi Raonić potkrijepljuje saobraćajnom nesrećom koju je policija izazvala kod Kolašina „hajdučkim“ zaustavljanjem vozila. Sigurno nesrećni vozač nije bio jedini pred kojeg je iz grma iskočio „hajduk“ u uniformi ali je ovaj završio pod putem. U jendeku što kažu stari, kako nije vidio policajca a u želji da ga ne zgazi, sletio je sa puta. Da li to treba da interesuje građane? Drumska „hajdučija“? Ne...

Građane ne interesuje još mnogo toga. Na mnoga pitanja nikada neće dobiti odgovor jer in niko, ili slabo ko postavlja.   

„I nakon 20 godina tranzicije ne može se čuti stav partija oko, recimo, smanjenja broja Opština, šta će Vlada uraditi da iskoristi podatak da, ako se primijene mjere energetske efikasnosti, necemo ni kw struje uvoziti, šta će uraditi na reformi tajne (političke) policije, kako će nam izgledati diplomatska mreža, jer naravno, građane to ne interesuje.” konstatuje Raonić.

Naravno, ne može a da se ne sagleda i doza ironije u navodima Borisa Raonića, štošta od svega toga interesuje građane ali jedno je interesovanje a drugo teme koje se građanima nameću. Crnu Goru bi trebalo sagledati i iz ove perspektive.

“Da se svi službenici koji kupuju službena vozila od 50 hiljada eura ili ovi što rasprodaju državnu imovinu, da se prije politike u realnom sektoru oprobaju  i da zarade taj novac i steknu osjećaj o tome koliko je to mnogo novca. A država je izgubila na famoznoj petlji Smokovac novca za izgradnju 15 škola, a u aferi Limenka za 7 vrtića. Dakle, sa tim novcem, ovi problemi bi bili riješeni.” navodi Raonić šta nas sve “ne interesuje”.

Ne, mi smo oni isti…Nama se teme ne mijenjaju. Jer iako mnogi misle da je ovaj sistem oblikovao narod istina je da je narod oblikovao sistem u kojem živi. I istina je da se nije mijenjao još iz doba Kralja Nikole. I istina je da nas interesuju neke “naše”stvari.

“Ne vjerujem da ima partija u Švajcarskoj kojoj se program zasniva na zaštiti švajcarstva, da je Kurc u Austriji išao u kampanju tako što je obećavao mjesta vozača ili zaposlio na aerodromu u Beču neke ljude, niti da je Makron u Francuskoj rekao da će maći sekretaricu iz druge partije ako dobije na izborima, niti da su Konzervativci u Norveškoj davali listu za zapošljavanje kada je otvaran market 7elevn u Stavangeru.” nabraja Raonić šta nas sve interesuje.

A ne interesuje nas ni što čovjek mora biti šumar da bi se javljao na telefon u bolnici u Beranama, još manje nas interesuje što u Mojkovcu nema profesora matematike, što se oru groblja da se zidaju zgrade. Kad malo bolje razmislite, mnogo je stvari koje nas ne interesuju. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.