Države članice će nastaviti da prate sprovođenje obaveza
Ilustracija

Pejović sa ambasadorima

Države članice će nastaviti da prate sprovođenje obaveza

Reforme koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja se odvijaju dobrim tempom i u svim oblastima su vidljivi pomaci, ocijenjeno je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s ambasadorima država članica EU.

Sagovornici Pejovića su poručili da Crna Gora ima punu podršku država članica za uspješan dovršetak procesa pristupanja, saopštilo je Ministarstvo evropskih poslova.

Sastanak je organizovalo Estonsko predsjedništvo EU u saradnji s Delegacijom EU u Podgorici, kako bi se razgovaralo o narednim koracima u procesu pristupanja i pripremi za sljedeću Međuvladinu konferenciju koja će se održati u decembru pod predsjedavanjem Estonije EU.

Ministar Pejović je predstavio ostvarene rezultate, kao i tekuće aktivnosti koje vode otvaranju dodatnih poglavlja za koje je Crna Gora spremna.

"Posebno je predstavio rad na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 istakavši da su intenzivne reforme u zakonodavnom i institucionalnom dijelu sprovedene tokom proteklih godina dovele do konkretnih rezultata na terenu, ali da crnogorske institucije, prije svega Agencija za sprečavanje korupcije i Specijalno državno tužilaštvo, kroz prevenciju i rješavanje slučajeva borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rade na unapređenju bilansa rezultata. On je ukazao da su sve crnogorske institucije i kompletna pregovaračka struktura posvećeni ispunjavanju preuzetih obaveza, kako u dijelu otvaranja preostalih poglavlja, tako i u pogledu njihovog zatvaranja i iznio očekivanje da će od sljedeće godine početi dinamičnija faza privremenog zatvaranja poglavlja", navodi se u saopštenju.

Ambasadori država članica EU su ocijenili da se reforme odvijaju dobrim tempom i kvalitetom, te da u svim oblastima postoji vidljiv napredak.

Ukazali su na značaj inicijative predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera za izradu Strategije za ubrzano članstvo, kao i na značaj sljedećeg izvještaja EK o napretku Crne Gore.

Takođe, pozdravili su organizaciju konferencije kojom je obilježena desetogodišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ambasadori su poručili da će države članice nastaviti da prate sprovođenje obaveza, kao i da će, kroz konkretne tehničke i ekspertske projekte, nastaviti da podržavaju evropske napore Crne Gore. U tom smislu su prenijete poruke pune podrške za uspješan dovršetak procesa pristupanja, saopšteno je nakon sastanka.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.