DPS: AEM prihvatila naš prigovor i izrekla upozorenje RTCG
RTCG

Zbog priloga u Dnevniku

DPS: AEM prihvatila naš prigovor i izrekla upozorenje RTCG

Agencija za elektronske medije prihvatila je prigovor Demokratske partije socijalista Crne Gore, podnijet zbog priloga emitovanog 12. septembra u Dnevniku 2 Javnog servisa RTCG, a koji se odnosio na navodni incident u Mojkovcu, kada su funkcioneri DCG tvrdili da su ih napali aktivisti naše partije, saopšteno je iz DPS-a.

Podsjećamo, DPS je podnijela Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije prigovore koji se odnose na programski sadržaj emitovan 12. septembra 2017. godine u centralnim informativnim emisijama, povodom dešavanja u Mojkovcu.

Agencija je, kako dodaju, izrekla upozorenje, kao upravno-nadzornu mjeru zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima.

“Agencija za elektronske medije je Javnom emiteru „Radio i Televizija Crna Gore” d.o.o. naložila da usaglasi emitovanje programskih sadržaja u okviru programa TVCG1 sa standardima definisanim u Zakonu o elektronskim medijima, podzakonskim aktima Agencije i izdatim odobrenjima za emitovanje, uz napomenu da je RTCG dužna da, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, informaciju o izrečenoj mjeri objavi u programu TVCG1, u okviru informativne emisije „Dnevnik” u 19:30 časova”, navode iz DPS-a.

AEM u obrazloženju svog rješenja naglašava da se za „dio priloga koji se odnosi na navodni verbalni napad na aktiviste jedne političke partije, može zaključiti da emiter nije doprinio cjelovitom i nepristrasnom informisanju javnosti, niti je na korektan način predočio činjenice i događaje.

Naime, emiter je propustio da na pravičan i izbalansiran način informiše javnost o navodno tekućem/aktuelnom događaju, objavljivanjem suprotstavljenih stavova.

On je uskratio priliku osobama ili organizacijama čija se imena spominju da učestvuju u programu ili da komentarišu navode o nepodobnim djelima ili negativne konotacije koje su iznesene na njihov račun.

AEM smatra da nema opravdanja (emiter ga nije dao ni u prilogu, ni u svom izjašnjenju) za izostanak bar pokušaja da se stupi u kontakt sa bilo kim od osoba ili organizacija čija se imena spominju a koja su navodno napala funkcionere DCG, kako bi se pribavio komentar povodom iznesenih ozbiljnih optužbi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.