Orban: Budimpešta se zalaže za širenje Evropske Unije
Viktor Orban

Da se spoljne granice pomjere "što južnije"

Orban: Budimpešta se zalaže za širenje Evropske Unije

Premijer Mađarske Viktro Orban kazao je da se Budimpešta zalaže za širenje Evropske Unije.

"Ovo govorim kao premijer države članice EU. Bogate države ne žele proširenje i to objašnjavanju zasićenjem. Mađarska želi da se Evropske Unija širi na sve zemlje regiona", kazao je Orban na otvaranju Šeste konferencija Strategija Evropske unije za region Dunava, koja se održava u Budimpešti.

Orban se založio da granice unutar Evropske Unije ostanu otvorene, ali da se spoljne granice pomjere "što južnije", navodeći da je val novih migracije najveća i najozbiljnija bezbjednosna prijetnja za Evropu.

Orban je kazao da je Mađarska zadnja odbrambena linija i posljednji bastion zapada u suočavanju prijetnje dolaska migranata, koji bi, kako je istakao, mogli promijeniti odnose u samoj Evropi.

Premijer Mađarske je naveo da postoji plan da se proizvede miješano društvo na evropskom kontinentu.

"Naše je uvjerenje je da ono što sada vidimo nije izdvojeni događaj, nego pažljivo pripremljeni plan koji se sprovodi u djelo pred našim očima. Nijesmo djeca, znamo da ne može biti toliko slučajnosti koje se dešavaju istovremeno“, kazao je Orban.

Prema njegovim riječim, zemlje dunavskog regiona dijele zajedničku sudbinu, odgovornost, izazove i opasnosti, pa moraju tješnje sarađivati na rješavanju tih problema.

Strategija Evropske unije za region Dunava usvojena je 8. decembra 2010, a implementacija je zvanično počela 24. juna 2011. godine.

Dunavski region obuhvata 14 zemalja, od kojih kroz deset protiče Dunav - Austrija, Bugarska, Njemačka, Mađarska, Rumunija, Slovačka, Hrvatska, Srbija, Moldavija i Ukrajina, a četiri pripadaju tom basenu Češka, Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.