Počeo šesti godišnji Samit 100

Skoplje domaćin poslovnih lidera jugoistočne Evrope

Počeo šesti godišnji Samit 100

U prisustvu više od 100 poslovnih lidera iz Makedonije i regiona, te specijalnih gostiju iz međunarodnih finansijskih institucija, generalni direktor „Alkaloida“ i predsjednik Upravnog odbora Samita 100 Živko Mukaetov otvorio je najveći poslovni događaj na ovim prostorima – šesti godišnji Summit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope.

Tema ovogodišnjeg Samita je "povezivanje“, i to u nekoliko ključnih oblasti, kao što su infrastruktura, transport, energetika, digitalizacija, brendiranje regiona, omogućavanje slobodnog kretanja robe i usluga, ali i veći stepen mobilnosti radne snage. 

Mukaetov je istakao da je samit prerastao u vodeću regionalnu poslovnu platformu, ali i podsjetio na prethodna izdanja, na rezultate i ključne projekte koji su proizašli iz njih.

“Fokus Summit-a 100 u Skoplju, kao i svake godine, jeste regionalna saradnja. Radi lakšeg pristupa novim tržištima, kompanijama je potrebno udruživanje, a Samit je odlična inicijativa za postizanje ovih ciljeva. U isto vrijeme, Samit je jaka platforma za strukturisanje razvojnih programa koji bi približili region korak naprijed u ispunjavanju misije za građenje moćne biznis zajednice koja bi bila generator većeg ekonomskog rasta. Mi u Summit-u 100 smo uvjereni da bismo samo preko intenziviranja regionalne saradnje i građenja sinergija između kompanija podigli konkurentnost ekonomija, našim firmama bismo omogućili lakši pristup novim tržištima te bismo bili mnogo primamljiviji inostranim investitorima kao unificirano tržište”, izjavio je Mukaetov na otvaranju Summit-a 100. 

FLP9923

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc naglasila je kako pozitivni trendovi u Evropi, poput pada nezaposlenosti, predstavljaju dobru poruku za mlade ljude. 

"Evropska unija je izašla iz krize, sve zemlje članice bilježe privredni rast. To su dobre vijesti koje želimo da podijelimo s našim partnerima na zapadnom Balkanu gdje se, takođe, događaju pozitivni trendovi“, kazala je Bulc.

Drugog dana Samita planirano je održavanje pet kreativnih radionica posvećenih energetici, ekonomiji, brendiranju proizvoda u sektoru hrane i pića, turizma, kao i digitalne agende, a predviđena je i plenarna prezentacija ideja za regionalnu saradnju pred političkim liderima iz regiona.

Premijer Duško Marković sjutra će učestvovati u radu Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.