Crna Gora podržava put Makedonije ka NATO-u
Foto: Gov.me

Susret Zaev-Marković

Crna Gora podržava put Makedonije ka NATO-u

Makedonija i Crna Gora ulaze u fazu ostvarivanja jače ekonomske saradnje u cilju unapređenja bilateralnih odnosa neophodnih za evroatlantsku budućnost regiona, poručeno je nakon sastanka premijera Makedonije Zorana Zaeva i njegovog crnogorskog kolege Duška Markovića u Skoplju.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da dvije zemlje međusobno nemaju otvorenih političkih pitanja što je, prema njegovim riječima, prednost za dalje unapređenje odnosa. Dodao je da su vlade Makedonije i Crne Gore spremne podstaći privredne komore da povećaju obim investicija koji će omogućiti nova radna mjesta.

Istakao je potrebu zajedničkog usklađivanja evropskih standarda koji će privući svjetske investitore.

markovic

Dvojica premijera su razgovarali o saradnji u oblasti obrazovanja, turizma i nauke te o mogućoj uspostavi direktne aviolinije na relaciji Skoplje-Podgorica. 

"Obje zemlje mogu pomoći jedna drugoj u evroatlanskim aspiracijama, a sa premijerom Markovićem smo razgovarali o tome šta članstvo Crne Gore u NATO zapravo znači, a to nije samo sigurnost i stabilnost za zemlju, jer ujedno predstavlja ekonomsku perspektivu, pa smo se složili u uvjerenju da će Makedonija biti sljedeća članica NATO-a", rekao je Zaev. 

GetImage3

Premijer Crne Gore Duško Marković je istakao je da je tokom sastanka s Zaevim potvrđena "posvećenost regiona članstvu u NATO-u", te je podvukao da će Crna Gora, najnovija članica Sjeveroatlanskog saveza, podržati težnje Makedonije, ali i ostalih zemalja regiona. 

 Marković je dodao da je njegova vlada spremna sa Makedonijom podijeliti svoje iskustvo pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. 

 Govoreći o unapređenju ekonomskih odnosa, crnogorski premijer je rekao da bi uspostavljanje direktne avionske linije Skoplje-Podgorica "značajno doprinijelo povezivanju biznis zajednica, promociji turističkih potencijala i privlačenju stranih investicija". 

Zahvalio je na podršci Makedonije inicijativi Crne Gore za osnivanje međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Europi.

"Ovaj veoma važan projekat podržale su sve zemlje regiona i očekujemo da za desetak dana u Ženevi bude potpisana i deklaracija za osnivanje ovog instituta", rekao je Marković.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.