„Čuvari tvog poštenja“ na Bijenalu crnogorskog teatra
Foto: Ana Kašćelan

17. oktobar u 20 sati u CNP-u

„Čuvari tvog poštenja“ na Bijenalu crnogorskog teatra

Autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, biće izveden u utorak 17. oktobra, u 20 sati, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u okviru Bijenala crnogorskog teatra.

Od 12. do 18. oktobra u takmičarskom programu festivala, prema selekciji reditelja Slobodana Milatovića, pored naše predstave su i komadi Kraljevskog pozorišta Zetski dom: „Dokle pogled seže” Arpada Šilinga, „Leptir“ Andraša Urbana i „Let iznad kukavičjeg gnijezda” Diega de Brea, te produkcije CNP-a „Samoubica” u režiji Veljka Mićunovića i „Šćeri moja“ Ane Vukotić.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu:  reditelj Dino Mustafić (Bosna i Hercegovina), teatrolog i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević (Srbija) i dramski pisac Stevan Koprivica (Crna Gora). Oni će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, za domaći dramski tekst, za glavnu mušku ulogu, za glavnu žensku ulogu, nagradu za epizodnu ulogu i nagradu za autora saradnika.

Predstava „Čuvari tvog poštenja“ nastala je u kreativnoj sinergiji reditelja Liješevića sa glumačkim ansamblom našeg pozorišta i savremena je priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja. Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih - šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu.

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin. U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

„Čuvari tvog poštenja“ do sada su osvojili pet nagrada na festivalima u zemlji i regionu: na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima pripala im je nagrada za najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagrada za najbolju režiju. Predstava je proglašena za najbolju i na 12. festivalu mediteranskog teatra – Purgatorije  2017. u Tivtu, a nagrada za glumačku bravuru na ovom festivalu pripala je Dubravki Drakić. 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.