Godišnja nagrada  časopisa KOMUN@ dodijeljena Željku Sošiću
Željko Sošić

Za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine

Godišnja nagrada časopisa KOMUN@ dodijeljena Željku Sošiću

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa KOMUN@ za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2017 godini je Željko Sošić, reditelj i scenarista TV serije „Božićni ustanak“ koja je emitovana na TV CG.

Žiri koji su sačinjavali:  predsjednik Marjan Mašo Miljić,istoričar i publicista i članovi: mr Željko Rutović, gen.direktor Direktorata za medije i Minja Bojanić, glavni urednik časopisa Komun@ obrazložio je odluku da je po svom sadržaju, tematskom okviru, istorijsko – kulturološkoj dimenziji, etnografskim odlikama, jeziku i običaju, serija „Božićni ustanak“ reditelja Željka Sošića, primjer očuvanja svekolike baštine Crne Gore.

-Umjetnička vjerodostojnost sa suptilnim edukativnim pristupom, autentičnost crnogorskog prostora u okviru ambijentalne arhitekture, elementi su koji se komponuju u integralni prostor zaštite materijalne i nematerijalne baštine Crne Gore.Leksička i jezička baština, akcentološki obrađena posredstvom serije, sadržaj je valorizacije multidisciplinarnog naučnog istraživanja - obrazložio je žiri.

Kako se dalje dodaje, kulturološki karakter, umjetnička naracija i etike i tragike, seriji daje višeznačni karakter pristupa, očuvanja i predanja nasleđa baštine kao državne, nacionalne i civilizacijske tvorevine, stoji u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade „Komun@“ uz naglasak da posebnu dimenziju  da dodjeli godišnju nagradu reditelju Sošiću  prestavlja i  činjenica da je „Božićni ustanak“ prvi projekat ove vrste u istoriji crnogorske televizijske produkcije.

Godišnja nagrada časopisa sastoji se od novčanog dijela i diplome.

Žiri je takođe donio odluku da se dodijeli ove godine i Specijalna plaketa Milanu Mišu Brajeviću za njegov  dugogodišnji i  kontinuirani rad na prikupljanju i sistematskom objavljivanju značajne građe iz crnogorske kulturne baštine  i kao sakupljaču narodne leksike izvan filološke struke kroz do sada objavljenih osam knjiga koje su plod višedecenijskog rada na sakupljanju riječi koje su, na žalost, sada sve manje u upotrebi , a štampane su u preko 10000 primjeraka i tako ušle u isto toliko domova Crne Gore.

Brajeviću je takođe u štampi još jedna knjiga  i druga  koja će predstavljati dopunjeno izdanje knjige “Kadena od riječi“ sa preko 11500 riječi i preko 5500 toponima iz hercegnovskog kraja koja predstavlja bogatu građu narodnog govora sa tog područja.

Plaketa je pripala i dr Adnanu Čirgiću za doprinos i valorizaciju narodnog usmenog stvaralaštva Crne Gore i knjigu „Crnogorska usmena tužbalica „koja u književno-naučnom pogledu predstavlja prvu monografiju posvećenu jednom žanru naše usmene književnosti-najintimnijoj lirskoj pjesmi-tužbalici a istovremeno i kapitalno izdanje kojim se učvršćuje svijest o identitetu crnogorskog jezika i kulture.

Portal „Montenegro Magazin“ je takođe dobitnik plakete za doprinos medijskoj valorizaciji kulturne baštine Crne Gore koji je objavio više od četrdeset tekstova u kojima su predstavljene vrijednosti kulturne baštine u crnogorskim opštinama, potkrijepljene istorijskim činjenicama, citatima eksperata koji se bave izučavanjem i očuvanjem kulturne baštine i fotografijama.

Svečanost povodom dodjele nagrade i plaketa “Komun@”  biće organizovana u četvrtak 2.novembra  2017 u Hotelu Podgorica u 19  sati, a uručiće ih  Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.