500.000 prijevremenih smrti zbog zagađenja vazduha
Ilustracija

Godišnje u Evropi

500.000 prijevremenih smrti zbog zagađenja vazduha

Zagađenje vazduha izaziva više od 500.000 prijevremenih smrti godišnje u Evropi, bez obzira na blago poboljšanje, navela je Evropska agencija za prirodnu sredinu u svom godišnjem izvještaju.

"Ohrabruje činjenica da brojne evropske vlade i posebno gradovi, pokazuju primjerom i štite zdravlje osoba poboljšavajući kvalitet vazduha", stoji u saopštenju Hansa Brujnincksa, direktora agencije bazirane u Kopehagenu.

Zagađenje vazduha je prvi uzrok iz sredine koji izaziva preuranjene smrti.

Prema izvještaju od 520.400 prevremenih smrti zabilježenih u 41 evropskoj zemlji u 2014. godini (prema 550.000 u 2013), četiri od pet smrti (428.000) su direktno povezane sa sitnim česticama u vazduhu koje stvaraju sagorijevanje fosilnih goriva i Svjetska zdravstvena organizacija ih smatra štetnim.

U Evropskoj uniji sitne čestice su uzrok tri od četiri smrtnih ishoda povezanih sa zagađenjem atmosfere (399.000 od 487.600).

Podaci skupljeni na kontrolnim punktovima pokazali su da je 2015. godine 82 odsto urbanog stanovništva izloženo sitnim česticama, prema 85 odsto 2013. godine.

"Evropska komisija želi da riješti taj problem i pomogne državama članicama da kvalitet vazduha koji udišu njihovi građani odgovara najvišim standardima", navela je u saopštenju Karmen Vela, evropska povjerenica za prirodnu sredinu, pomorske poslove i ribarstvo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.