Nasin eksperiment nad blizancima šokirao naučnike
Foto: NASA

Objavljeni rezultati

Nasin eksperiment nad blizancima šokirao naučnike

Tokom 2015. i 2016., NASA je provela jedinstven eksperiment na paru blizanaca, u kojem su jednog motrili dok je bio u svemiru, a drugog na Zemlji.

To su vidjeli kao izvanrednu priliku da prouče uticaj tzv. dileme - geni vs. okolina te su započeli "Projekt blizanci". 

Subjekti su bili Skot i Mark Keli, a dok je penzionisani astronaut Mark bio na Zemlji, Skot je proveo godinu dana na Internacionalnoj svemirskoj stanici u razdoblju od marta 2015. do marta 2016. Tokom tog vremena, na obojici su rađene analize kako bi se mjerile genetske različitosti među njima.

Jedan od glavnih razloga istraživanja bilo je otkriti kako let u svemir i boravak u njemu utiče na ljudski organizam. Iako već decenijama šalju ljude u svemir, konkretne fizičke i psihičke promjene nikad nisu konkretno zabilježene, kao ni jasne. U svemiru bi duže živjeli? Prvi rezultati istraživanja objavljeni su u januaru 2017. na NASA-inom 'Human Research Program' sastanku u teksaškom Galvestonu.

Istraživači su, na svoje veliko iznenađenje, otkrili kako su se Skotovi tjelomjeri u svemiru izdužili te su postali duži od bratovih.

Tjelomjeri su kratki ponovljeni niz nukleotida na kraju hromozoma eukariota, a tokom procesa starenja, uslijed svake podjele stanica, tjelomjeri se skraćuju.

"To što se dogodilo je potpuno suprotno od onog što smo očekivali", izjavila je biologičarka specijalizovana za područje zračenja, Suzan Bejli

Dužina Skotovih tjelomjera vratila se u normalu ubrzo nakon povratka, iz razloga koji su još uvijek nejasan naučnicima te se nadaju kako će odvojena studija, koja bi trebala biti gotova do 2018., otkriti tačan razlog, prenosi Express.

Osim toga, stručnjaci su uočili promjene u DNK-u blizanaca. Konkretno, Skot je prošao kroz manje metilacije DNK, procesa u kojem se metil grupe dodaju DNK.

Sve te promjene biće detaljno analizirane i objašnjenje krajem ove godine, najavili su naučnici. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.