Nema grijanja bez vatre, bukva jeftnija, cerovina duže drži žar
Ilustracija

Poslednje pripreme za zimu

Nema grijanja bez vatre, bukva jeftnija, cerovina duže drži žar

Proteklog vikenda, naročito u subotu kada je temperatura bila znatno niža nego prethodnog dana, čim je pao snijeg u sjevernim opštinama, kao i na Kučkim koritima, u glavnom gradu proradile su motorne šege.

Slavko Rakočević, koji živi u zgradi na Starom aerodromu, prije dva dana angažovao je majstora za šeganje cerovih drva. Kako kaže, drva je platio 40 eura po kubnom metru.

“Šeganje je četiri eura po metru, cijepanje isto toliko, što znači da metar cerovine izađe skoro 50 eura”, kazao je Rakočević, ističući da nema grijanja bez vatre.

Njegova komšinica Stana Rakočević, koja je nadgledala radove, kaže da je ona ranije obezbijedila bukova drva.

“Bukva je najčistije drvo. Navikla sam na nju da se grijem još dok sam živjela u Kolašinu. Tamo odakle potičem rastu bukove šume”, kazala je Stana.

Darko Vujačić, koji živi u spratnoj kući, prije tri dana spremio je desetak metara bukovih drva. Ubrao ih je u svojoj šumi u Tomaševu.

“Uvijek ih berem iz svoje šume. Nadam se da zima neće biti prehladna i da nam drva neće faliti”, kazao je Vujačić.

Prodavac drva Pero, na improvizovanoj pijaci na Zabjelu, kaže da je mnogo bolja ponuda bukovih drva. Međutim, kako dodaje, ima dosta i onih koji traže isključivo cerova ili grabova drva.

“Cerovina, a naročito grab, duže drže vatru od bukve. Još kad je grabovina iz kamena u Kučima i tanka kao ova, onda je to izuzetno kalorično drvo koje dugo drži vatru”, podučioje Pero, pokazujući na složena grabova drva na kamionu, koja je prodavao po 40 eura.

U ponudi je, dodaje on, imao i bukova drva, koja je nudio po 38 eura.

Za kubik cijepanih bukovih ili cerovih drva tražio je 45 eura.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.