Brzo vam se ispira farba za kosu? Prestanete da pravite ove greške
ilustracija

Brzo vam se ispira farba za kosu? Prestanete da pravite ove greške

Neke od naših svakodnevnih rutina dodatno skraćuju vijek trajanja farbe za kosu! Evo koje greške pravite...

1. Šampon za kosu

Šamponi za kosu imaju ulogu čišćenja i zaštite vlasišta i vlasi. Ali to ne znači da je svaki šampon dobar i za farbanu kosu. Najgore što možete da napravite nakon farbanja kose je da operete kosu šamponom protiv peruti. Naime ovaj šampon djeluje abrazivno na vaše tjeme, ali i na vlas kose.

Kosu nikako ne bi smjeli da peremo 24 sata nakon farbanja, jer se u tom razdoblju još uvijek odvija proces fiksiranja pigmenta za vlas.

Savet: Ako ste se odlučili da ofarbate kosu, prve dvije nedjelje kosu perite šamponom za zaštitu farbane kose (colour protect).

2. Grijanje kose

Previsoke temperature koje koristimo tokom oblikovanja kose mogu da oštetite vlasi, ali i novu boju kose. To se ne odnosi toliko na fen za kosu koliko na uređaje za ispravljanje i kovrdžanje kose.

Toplota otvara kosu zbog čega brže dolazi do ispiranja pigmenta iz boje za kosu, a isti negativan efekt ima i pranje, odnosno ispiranje kose vrućom vodom.

Iako vam možda tokom zime odgovara vruća voda, ukoliko želite da vam nova trendi boja kose potraje, izbjegavajte ovu naviku i perite kosu mlakom vodom.

Savet: Prije oblikovanja kose na vlasi nanesite neki od preparata za zaštitu kose od visokih temperatura (heat protect).

3. Hlor

Jedan od najvećih neprijatelja vaše kose, ali i nove boje kose je hlor. Iako ima ulogu da nas tokom korišćenja bazena zaštiti od bakterija i gljivica, hlor je vrlo agresivan prema vašoj kosi.

Hlor isušuje vlasi, mijenja boju pigmenta i značajno smanjuje vijek trajanja boje za kosu. Najjači negativan efekt ima prva dvije nedjelje nakon bojenja kose i zato u tom razdoblju nikako ne bi trebalo kosu izlagati hloru.

Savet: Želite li da uživate u plivanju u bazenu, ne ulazite u vodu bez zaštitne kapice za plivanje.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.