Pejović: Sve zemlje Zapadnog Balkana idu naprijed
Foto:gov.me

Bukurešt

Pejović: Sve zemlje Zapadnog Balkana idu naprijed

Zbog svoje geostrateške pozicije, region Zapadnog Balkana uvijek bio područje na kojem su se ukrštali uticaji i interesi različitih sila koji su uticali i na strategijske pravce pojedinih država, kao i na odnose u regionu, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na šestom Bukureškom forumu koji je, u organizaciji Instituta Aspen i kancelarije njemačkog Maršalovog fonda u Rumuniji, održan u Bukureštu.

Pejović je govorio na panelu „Strategijsko oblikovanje i politike moći“ u okviru kojeg je bilo riječi o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosima između država, uticajima velikih sila i preplitanju različitih interesa, ali i zajedničkim ciljevima i perspektivama razvoja regiona.

"Tokom posljednje decenije, i pored značajnih unutrašnjih prilika i izazova s kojima se države regije suočavaju, primjetno da se sve zemlje, iako neujednačenim tempom, kreću naprijed, te da geopolitičko oblikovanje regiona u skladu s interesima i vrijednostima EU vodi dugoročnoj stabilnosti i postepenom ekonomskom razvoju ovog dijela Evrope", rekao je Pejović.

Ministar je ukazao na važnost održavanja jasne evropske perspektive, kroz veće angažovanje i podršku EU zemljama Zapadnog Balkana koja će osigurati uspješan nastavak reformi i oslabiti uticaje koji region vraćaju unazad.

Tokom posjete Bukureštu, Pejović je imao odvojene sastanke s ministricom za evropske fondove Rumunije Rovanom Plumb, estonskim zamjenikom ministra za evropske poslove Matijem Masikasom, ministricom zaduženom za predstojeće predsjedavanje Bugarske EU Lilijanom Pavlovom i predsjednikom Instituta Aspen u Rumuniji Mirčeom Džoanom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropksih poslova, predmet razgovora s ministricom Plumb je bilo ispunjavanje obaveza u okviru 22. poglavlja, s fokusom na pripremu Crne Gore za korištenje strukturnih fondova EU.

"Imajući u vidu dobro iskustvo Rumunije iz korištenja evropskih fondova, ministarica Plumb je prenijela opredijeljenost te države da, kroz programe saradnje pruži podršku crnogorskim institucijama u pripremi za što uspješnije korištenje evropskih fondova koji će Crnoj Gori biti dostupni nakon stupanja u članstvo.Tokom razgovora sa zamjenikom ministra Matijem Masikasom i ministricom Lilijanom Pavlovom je bilo riječi o planovima za otvaranje preostalih poglavlja, kao i radu na ispunjavanju uslova za njihovo postepeno zatvaranje. Sagovornici ministra Pejovića su prenijeli podršku aktuelnog, estonskog, i predstojećeg bugarskog predsjedništva da se, kroz intenziviranje pregovaračkog procesa doprinese dinamici pristupanja Crne Gore EU", navodi se u saopštenju Pejovićevog resora.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.