iPhone X do sada nije bio legalan?
Ilustracija

Zabranjena prodaja

iPhone X do sada nije bio legalan?

Nije da je samo njegovo postojanje kršilo zakone, već je jednostavno bilo zabranjeno započeti prodaju. Može zvučati iznenađujuće, ali sve do sada, uopšte nije bilo sigurno hoće li potencijalni kupci moći da kupe iPhone X nakon 3. novembra.

Ako niste dobro upoznati sa radom američke Savezne komisije za komunikacije, FCC skraćeno, vrlo lako biste mogli pomisliti, na osnovu prošlonedeljnih događaja, da je jedini posao koji FCC obavlja, da pravi probleme oko stvari koje je tehnički nemoguće postići Ali u stvarnosti, oni rade vrlo važan posao. Tačnije, oni moraju odobriti svaki uređaj koji može emitovati radio signale, za prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama, prije nego što uređaj stigne na police. 

U praksi, to znači mnoštvo testova. Ispituje se da li uređaj uzrokuje bilo kakvu vrstu štetne interferencije između ostalog i da li je siguran za ljudsko tijelo, da li prelazi određena ograničenja, i generalno, radi li ili ne. Očito, Apple ima ogromno iskustvo u tome kako se pridržavati gore navedenih pravila, pa zapravo i nije bilo pitanje hoće li odobriti iPhone X ili ne. U svakom slučaju, sve do sada, ovaj mali tekst se nalazio na stranici proizvoda: 

“iPhone X nije odobren od Savezne komisije za komunikacije. Uređaj nije, i možda neće biti pušten u prodaju ili najam dok se ne dobije odobrenje“ 

Znajući da će pretprodaja započeti krajem ovog mjeseca, tačnije 27. oktobra, odobrenje je stiglo u pravi čas, piše "iMagazin.rs".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.