Danas proglašenje dobitnika Nobelove nagrade, Papa favorit kladioničara
Papa Franjo

Sleduje ga Angela Merkel

Danas proglašenje dobitnika Nobelove nagrade, Papa favorit kladioničara

Dobitnik Nobelove nagrade za mir već 50 godina jedna je od najbolje čuvanih tajni do samog proglašenja, pa to važi i za ovu godinu. Danas će u Oslu biti obznanjeno ime čovjeka ili grupe, koji su, po mišljenju Nobelovog komiteta, od 318 kandidata najzaslužniji za očuvanje mira i vrijedni nagradne diplome, medalje i milion i po dolara.

Nepoznanica je ne samo ime favorita, već i kandidata, ali oni koji nominuju katkad objave svoje kandidate. Tu su, navodno, lideri svjetskih sila Donald Tramp i Vladimir Putin, Bugarska pravoslavna crkva, Džulijan Asanž, Leonardo Dikaprio. Na listi kandidata se vjeruje da su i saudijski bloger u zatvoru Raef Badaui, turski opozicioni list "Džumhurijet".

merkel

Foto: Angela Merkel

Kladionice su, međutim, bile konkretnije i izbacile "svoje" dobitnike. Ako je suditi po kladioničarima, najveći favoriti su papa Franja i Angela Merkel, dok najmanje šanse daju liderima SAD i Rusije, Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu.

Hroničari, međutim, sledeći logiku najveće prijetnje miru, usred napetosti između Vašingtona i Pjongjanga koja prijeti da eskalira u nuklearni rat, prednost daju dobitniku koji se angažuje na ograničinju širenja atomskog oružja.

''Nobelov komitet učiniće veliki zaokret ako odluči da nagradi nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila'', ocjenjuje norveški istoričar Asle Sven.

Kao mogući laureati se pominju Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) koji je već dobio Nobelovu nagradu za mir dva puta - 1954. i 1981. godine, ili direktor tog komesarijata Filipo Grandi. Prema riječima Petra Valenstina, profesora na švedskom univerzitetu Upsala, ovogodišnje priznanje moglo bi da ode i u ruke ljekara iz Konga Denisa Makvidža, poznatog po nadimku "čovjek koji liječi žene", koji radi sa žrtvama seksualnog nasilja.

Nagrada za mir jedna je od pet Nobelovih priznanja. Ostala se dodjeljuju za hemiju, književnost, fiziku i medicinu. Nobelova nagrada za ekonomiju uvedena je 1968. godine. Među dosadašnjim dobitnicima Nobelove nagrade za mir su Nelson Mandela, Martin Luter King, Majka Tereza, Barak Obama, EU, Al Gor, Marti Ahtisari, prenose Novosti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.