Otvoren treći Internacionalni sajam knjiga
Foto: AA

Podgorica

Otvoren treći Internacionalni sajam knjiga

U Podgorici je sinoć svečano otvoren treći Internacionalni sajam knjiga - Podgorica 2017, koji je okupio preko stotinu učesnika i 50 izdavačkih kuća iz Crne Gore, regije i Evrope.

Sajam se održava u Kapital plazi u Podgorici, a svečano je otvoren u prisustvu kulturnih stvaralaca, predstavnika kulturne zajednice Crne Gore, predstavnika Grada Podgorice i mnogobrojnih zaljubljenika u knjigu, prenosi Anadolija.

Ovogodišnja zemlja gost sajma je Hrvatska, a sajam će trajati do 7. oktobra. 

2017100322608099226454710Web

Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu i sport glavnog grada Podgorice podsjetila je da je velikan Dimitrije Popović, otvarajući prvi sajam kazao da se u temeljima crnogorske kulture nalazi knjiga. 

"Ona nam pruža spoznavanje sebe i razumijevanje drugih. Na tom izazovnom putu, ovaj sajam daje posebno svjetlo", kazala je Savković-Vukčević. 

Vladimir Vojinović, umjetnički direktor sajma istakao je zadovoljstvo što je Hrvatska zemlja gost sajma.

2017100322608099226454711Web

"Ovo je prilika da kažemo hrvatskim naučnim i kulturnim institucijama hvala, jer su doprinijeli da crnogorska književnost i jezik izgube podstanarski status. Nikoga od nas ne treba da iznenadi taj odnos od vremena Štrosmajera, Njegoša, Ivana Mažuranića i drugih. Ti odnosi dviju kultura su sjajni", rekao je Vojinović. 

Dubravka Đurić-Nemec, predstavnica Ministarstva kulture Hrvatske poručila je da Hrvatska i Crna Gora imaju mnogo toga zajedničkog. 

"Dijele neke zajedničke trenutke iz prošlosti, a knjiga, s druge strane, ima jednu začudnu sposobnost da uvijek na kraju dođe do čitatelja, bez obzira na državne granice i administrativna ograničenja. Stoga, gostovanje na ovom sajmu knjiga treba shvatiti kao platformu za jačanje odnosa unutar izdavačke djelatnosti", istakla je Đurić-Nemec.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.