Koncert finske muzike u KIC

Stogodišnjica nezavisnosti Finske

Koncert finske muzike u KIC "Budo Tomović"

Ambasada Finske i Kulturno-informativni Cetnar "Budo Tomovic" organizovali su Koncert finske muzike u izvođenju finskog pijaniste Ukija Ovaskainena, u ponedjeljak 2. oktobra u 20 časova u Velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ambasador Finske Perti Ikonen i Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, obratili su se publici prije početka koncerta.

Jučerašnji koncert pripada nizu manifestacija kojima se proslavlja stogodišnjica nezavisnosti Finske tokom 2017. godine.

"U Crnoj Gori, cilj proslave jubileja je da se javnost upozna sa Finskom, njenom kulturom, vrednostima, društvenim životom kao i uspješnom saradnjom koja postoji između nordijskih zemalja, a koja može da bude primjer ovom regionu” istakao je ambasador Ikonen.

“Muzika koju smo večeras slušali odavno je dio svjetske umjetničke baštine i zato nas posebno raduje što se upravo ovim koncertom obilježava stogodišnjica nezavisnosti Finske u Crnoj Gori”, naglasila je Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture.

Jan Sibelijus je najpoznatiji finski kompozitor, koji je svoju muziku opisao riječima: “Muzika počinje tamo gde mogućnosti jezika prestaju. Zbog toga ja komponujem.“ (1919). Jučerašnji koncert završen je himnom Finlandija, koja je komponovana 1899. godine. Ambasador Ikonen istakao je da je to tipčna protestna pjesma o slobodi i pravu na život, kao i da je osnovna poruke himne i danas relevantna.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.