Stiže revolucionarni 3D selfi
Ilustracija

Novi program stručnjaka

Stiže revolucionarni 3D selfi

Tim stručnjaka sa Univerziteta Kingston i Notingem stvorio je program koji mapira 3D verziju lica na osnovu samo jedne fotografije. Takozvani "3D selfi" nastaje pomoću vještačke inteligencije koja prepoznaje različite karakteristike na ravnoj slici i potom ih rekonfiguriše u 3D model.

"Ono što je zaista impresivno kod ove tehnologije je to da je ona veoma pojednostavila cio proces stvaranja 3D modela lica", kaže doktor Vasileos Argiou sa Fakulteta za naučni inženjering i informatiku Univerziteta Kingston,prenosi B92.

"Prelazak sa 2D na 3D ranije je podrazumijevao niz predradnji koje smo uspjeli da zaobiđemo, tako da sada ne moramo da biramo samo specifične karakteristike ili da koristimo modele koji menjaju oblik", ističe on. 

"Dali smo sistemu određenu količinu podataka. On, potom, uči na način slično našem, da obrađuje naizgled nepovezane informacije, što mu omogućava da zaključuje o tome kako bi ravna slika nečijeg lica mogla da izgleda u tri dimenzije", objašnjava Argiou. 

Tim je koristio bazu podataka sa preko 80.000 2D slika zajedno sa odgovarajućim 3D modelima, da bi "istrenirao" računar da prepozna ključne karakteristike. 

Buduća primjena ove tehnologije podrazumijevaće otkrivanje lica u gomili i stvaranje ličnih avatara u videoigrama. 

"Ova tehnologija bi mogla da se koristi i u bezbjednosne svrhe, gdje bi se fotografija lica brzo skenirala da bi se stvorila 3D slika, pomoću koje bi mogla da se identifikuje osoba u gomili iz različitih uglova", objašnjava doktor Jorgos Cimiropoulos sa Univerziteta u Notingemu. 

"A može da se koristi i u animiranim filmovima, za specijalne efekte u filmovima, kao i da ima različite medicinske primjene", dodaje on. 

"Sistem koji smo stvorili već je veoma precizan, ali sada namjeravamo da ga dodatno poboljšamo kako bi bio u stanju da procesira suptilnije detalje lica, kao što su dlake, naočare, mladeži i pegica", zaključuje Cimiropoulos.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.