Poljak koji je zapalio šumu u Baru moli za pomoć: Ćeliju dijelim sa ubicom, silovateljem i švercerom izbjeglica
Požar koji je izazvao Poljak

Pisao predsjedniku Poljske

Poljak koji je zapalio šumu u Baru moli za pomoć: Ćeliju dijelim sa ubicom, silovateljem i švercerom izbjeglica

Poljski turista koji je u avgustu izazvao požar u šumi kod Bara, uputio je apel poljskom predsjedniku Andžeju Dudi da mu pomogne da izađe iz "neljudskih uslova" crnogorskog zatvora u kojem "ćeliju djeli sa ubicom, silovateljem i švercerom izbjeglica".

On tvrdi da je nevin jer kaže da je vatru zapalio na izričit zahtjev crnogorskih spasilaca da bi signalizirao gdje je, prenosi Beta.

"Od žrtve koja spasava vlastiti život, postao sam kriminalac, terorista, piroman. Otrgnut od svoje zemlje, porodice, bliskih i crkve. Zatvoren. Osuđen bez presude. Advokat koji mi je dodijeljen, posjetio me je samo jednom. Prvog dana u Podgorici", napisao je David Šidlo poljskom predsjedniku, javljaju poljski mediji.

Šidlo, izviđač koji je u Crnu Goru došao na kampovanje izviđača Poljske katoličke crkve, u pismu predsjedniku Dudi naglašava da se, kada se izgubio, opirao da paljenjem vatre signalizira vatrogascima i spasiocima koji su za njim tragali, svjestan da i jedna varnica može da izazove veliki požar.

"Napravio sam od kamenja malo ognjište i zapalio vatricu da krene dim. Niko ga nije primijetio. Znao sam da ne smijem da zapalim veću vatru jer će se brzo prenjeti na grmlje i travu. Spasilačka grupa je kategorično insistirala da zapalim veću vatru. Kazali su da i ako krene požar, biće bezbjedno jer će plamen krenuti gore uz padinu. Tako se i desilo, u sekundi je vatra prešla na okolno rastinje", opisao je poljski turista.

Poljski izviđač čija se vatrica za spasioce pretvorila u veliki požar kraj  Šušnja, sa štetom procijenjenom na oko tri miliona eura, bio je uvjeren, kako opisuje, da je patnjama došao kraj kada su ga primijetila dva lovca, ali uhapšen je.

Prve tri noći proveo je u pritvoru u Baru, poslije toga prebačen je u zatvor u Podgorici, a šta će biti dalje moglo bi da bude jasno tek iduće nedjelje.

"Bio bih neizmjerno zahvalan kada biste mogli da učinite bilo šta da ubrzate moj povratak kući. U Poljsku, porodici, na posao. Nisam ni zločinac, ni kriminalac, a ponijeli su se prema meni tako, na neljudski način", napisao je Šidlo poljskom predsjedniku.

Porodica 27-godišnjeg Davida Šidla je na internetu počela da prikuplja novac za advokate, oko 11.000 eura, jer se plaši da bi crnogorske vlasti mogle da pokušaju da ga okrive i za druge požare koji su tada izbili.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.