Ako Kim baci bombu u Pacifik, radijacija zahvata pola svijeta

Ako Kim baci bombu u Pacifik, radijacija zahvata pola svijeta

Organizacija koja se zalaže za odbacivanje nuklearnog naoružanja objavila je grafiku koja pokazuje posljedice koje bi mogao uzrokovati još jedan nuklearni pokus Sjeverne Koreje...

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp u govoru u UN-u spomenuo mogućnost 'potpune destrukcije Sjeverne Koreje', stručnjaci su se počeli baviti predviđanjima kakve bi posljedice na svijet mogao ostaviti još jedan nuklearni test izveden, primjerice, iznad Tihog oceana. 

Organizacija 'Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation' napravila je vizualnu simulaciju takve eksplozije i njihova predviđanja nisu nimalo utješna. Naime, eksplozija atomske bombe iznad Tihog okeana proizvela bi radioaktivni oblak koji bi se nadvio nad Azijom i SAD-om.

Njihove procjene prikazuju posljedice takve eksplozije u razdoblju od dvije nedjelje po eksploziji, no nisu naveli šta bi to tačno značilo za stanovništvo na područjima nad kojima bi se nadvio opaki radioaktivni oblak, piše Daily Mail. 

Inače, šesti nuklearni pokus koji je naredio Kim Jong-un, imao je snagu 250 kilotona što je neuporedivo snažnije od atomske bombe kojom su Amerikanci razorili Hirošimu. Njena je snaga bila 'tek' 15 kilotona. 

U međuvremenu, Kraljevski institut za sigurnost Velike Britanije u svojoj analizi navodi kako je rat SAD-a i Sjeverne Koreje vrlo izgledna opcija te da će, dogodi li se, biti "dug i krvav".

"Rat bi vjerovatno rezultirao ubijanjem i ranjavanjem stotina hiljada ljudi. Uključivao bi veliku invaziju na Sjevernu Koreju, kao i strašan efekt na cijelu regiju", navode Britanci.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.