Ovo su najbolji savjeti za seks u trudnoći
ilustracija

Dijete je dobro zaštićeno

Ovo su najbolji savjeti za seks u trudnoći

Mnoge trudnice se boje kako bi seks mogao nauditi djetetu, no imajte na umu da je dijete vrlo dobro zaštićeno u majčinom stomaku i nema prostora za strah, osim ako je doktor preporučio drugačije.

Osim toga, žene su tokom trudnoće dosta nesigurne u sebe pa ako se osjećate dobro, nema razloga za apstinenciju.

Donosimo vam savjete za seks u trudnoći po tromjesečjima.

Prvo tromjesečje

Simptomi trudnoće koji se pojavljuju u prvom tromjesečju kao što su mučnine, umor, natečene i bolne grudi ne bude u ženama pretjeranu želju za seksom. Sasvim je normalno da je seks poprilično nisko na listi prioriteta u prvom tromjesečju. Pobrinite se da održite intimnost, bez obzira na izostanak seksa. Maženje i ljubljenje neka zamijene polne odnose, no ako je sve u redu, lijepo je znati da možete bezbrižno uživati u "posljednjem vozu slobodne strasti", prije nego dijete dođe..

Drugo tromjesečje

Tokom drugog tromjesečja ženama se vraća energija i tad su mnoge najviše raspoložene za seks. Stomak još nije toliko velik da bi smetao prilikom polnih odnosa, hormoni se normaliziraju pa je sve manje neobičnih promjena raspoloženja, a žene se osjećaju bolje i emocionalno i fizički. Seks u trudnoći najučestaliji je u ovom tromjesečju.

Treće tromjesečje

U trećem tromjesečju količina seksa će se smanjivati. Trudnice nose sve veću težinu i sve više posvećuju pažnju djetetu koje dolazi. Osim toga, težina stomakaa stvara im probleme sa žgaravicom, otežava spavanje, a neispavana i umorna žena nije pretjerano raspoložena za seks.

Kada se vi i partner odlučite na seks, vrlo je važno imati zdravu komunikaciju o emocionalnim i fizičkim željama. Ohrabrite svog muškarca, većina njih je jako preplašena da će seks povrijediti dijete, pa ne bi bilo loše da im objasnite kako je beba vrlo sigurna u materici.

Ako se bojite da bi seks mogao izazvati prijevremeni porođaj, ti strahovi su neosnovani, osim ako ste u nekoj od rizičnih grupa, ali doktori će vas upozoriti na to već početkom trudnoće.

Ako niste raspoloženi za seks, mnogo je načina za održavanje intimnosti.

Index.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.