''Bajka o ribaru i ribici'' sjutra  na sceni Nikšićkog pozorišta
Gradsko pozorište

''Bajka o ribaru i ribici'' sjutra na sceni Nikšićkog pozorišta

Gradsko pozorište gostovaće u srijedu, 27. septembra u Nikšiću sa višestruko nagrađivanom lutkarskom predstavom ''Bajka o ribaru i ribici'' (6+). Predstava će biti igrana u Nikšićkom pozorištu, u dva termina – u 12 i u 14 časova.

''Po poznatom Puškinovom djelu, ''Bajku o ribaru i ribici'' režirao je Evgenij Ibragimov, jedan od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja. Njegova predstava nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka. Podsjeća na egzotičnu sliku Rusije, kao sa srednjovjekovne ikone, iz vremena careva i velikih pijesnika, ali i domovine prelijepih narodnih bajki, na koju se oslanja i sam Puškin'', saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Igraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić/Anđelija Rondović, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Jakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević.

''Bajka o ribaru i ribici'' nedavno je na IX Bugojanskom lutkarskom bijenalu osvojila je četiri nagrade: za najbolju predstavu, za najbolju muziku, za vizuelni identitet i za najbolju animaciju. Takođe, ova predstava apsolutni je pobjednik i XXIII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, gdje je osvojila isto četiri priznanja: gran pri za najbolju predstavu u cjelini i nagrade za najbolju režiju, kolektivnu igru i kreaciju lutaka. Ansambl predstave osvojio je i nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

''Bajka o ribaru i ribici'' osvojila je i tri nagrade na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na XVIII Međunarodnom festivalu ''Zlatna iskra'' u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje.  

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.