One su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala
Ilustracija

One su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala

Pistać spadaju u orašaste plodove koji su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala. Pistaći (lat. Pistacia vera) je drvo koje može dosegnuti visinu do 10 m i listove duge od 10-20 cm.

Prirodno stanište je Jugozapadna Azija, a najveći svjetski proizvođač pistaćija je Iran.

Nutricionisti ih svrstavaju u "zdrave grickalice" koje možete konzumirati svakodnevno. Kao i drugi orašasti plodovi poput badema, oraha, indijskog oraščića i pistacije obiluju mnoštvom vitamina i smatraju se prirodnim čuvarem našeg zdravlja. 

Zdravlje srca 

Nakon kratkog konzumiranja pistacije smanjuju loš holesterol a povećavaju dobar, pa samim tim olakšavaju rad srca. Bogate su antioksidantima, najviše vitaminom A i E, štite krve žile i na taj način smanjuju rizik nastasnka srčanog udara i drugih srčanih smetnji.

Spriječava razvoj dijabetesa 

Konzumiranje pistaćija može spriječiti razvoj dijabetesa, jedne od najrasprostranijih bolesti današnjice. 60 posto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šačici pistacija. 

Zdrave oči 

Pistacija sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće. 

Jača imunitet  

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlijezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija.

Pored ova četiri glavna razloga, pistaći su korisne i iz sljedećih razloga: Dobar su izvor magnezija, bakra, kalija i vitamina B-skupine. Dobar su izvor antioksidanasa, supstanci koje štite od nastanka raka. 

Sadrže zdrave masnoće, koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih sudova, te pomažu smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi i povećanju dobrog holesterola. Bogate su vitaminom E (“vitaminom ljepote i mladosti”) što ulje pistaća čini idelanim za kozmetičku primjenu u sredstvima koja štite kožu od isušivanja, uljima za masažu, aromaterapiju.

Bogate su vlaknima, koji su potrebni za zdravlje probavnog sistema. 

Konzumiranjem pistaća pomažemo održavanju tjelesne težine. Zahvaljujući udjelu bjelančevina, vlakana i masti vrlo brzo zasite, a broj kalorija je jedan od najmanjih od većine poznatih orašastih plodova.

Pistaći su kalorične pa obzirom da 100 g sadrži 542 kalorije, ovu namirnicu trebate upotrebljavati umjereno.

 

Avaz.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.