Crnogorski simfonijski orkestar i Antoan Morinije na sceni Nikšićkog pozorišta

Crnogorski simfonijski orkestar i Antoan Morinije na sceni Nikšićkog pozorišta

U sali Nikšićkog pozorišta sjutra će u 20 časova biti otvoren Međunarodni festival gitare.

Festival će otvoriti ministar kulture Janko Ljumović nakon čega će biti upriličen koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim će kao solista nastupiti francuski gitarista Antoan Morinije. Orkestrom će dirigovati maestro Grigorij Krasko.

"Koncert na kome će biti izvedena djela kompozitora kao što su Hoakin Rodrigo i Modest Musorgski, tradicionalno je organizovan u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore. Ulaz je slobodan", saopštili su organizatori.

"Crnogorski simfonijski orkestar prvi put je nastupio 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života Crne Gore. Održao je na oko tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Francuska). Preko dvjesta umjetnika je nastupalo sa orkestrom, među kojima su: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Miloš Karadaglić, i dr. Koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra redovno emituje nacionalna televizija RTCG. U poslednjih pet godina orkestar uspješno predvodi maestro Grigorij Krasko."

Program2017

Grigorij Krasko je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista. Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine, kao i djela domaćih autora.

Pobjednik XI Montenegrin International Guitar Competition, Antoan Morinije godine 2016. magistrirao je na Državnom Konzervatorijumu za muziku i ples u Parizu u klasi Oliviera Chassaina kod koga je završio osnovne studije na Konzervatorijumu u Bordou. Nastupio je na koncertima u Francuskoj, Kanadi, Grčkoj, Kipru, Belgiji, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj. Posebnu pažnju posvećuje izvođenju savremene muzike. Japanski kompozitor Rikakko Watanave mu je posvetio kompoziciju Svita za gitaru. Godine 2016. realizovao je svoj prvi CD za “Contrastes Records” (Naxos Distribution). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: prva nagrada na međunarodnom takmičenju gitarista u Sevilji, prva nagrada na takmičenju u Beču, na Antony guitar takmičenju u Francuskoj, Leopold Bellan u Parizu i mnogim dr., specijalna nagrada za najbolje interpretaciju savremene muzike na takmičenju u Beču....Antoan Morinije predaje gitaru na regionalnom Konzervatorijumu u Sen Mor de Foseu u Francuskoj. Svira na gitari Martin Blackwell na Savarez žicama.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.