Hrana bogata omega-3 masnim kisjelinama poboljšava crijevnu floru
Ilustracija

Hrana bogata omega-3 masnim kisjelinama poboljšava crijevnu floru

Konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kisjelinama u sklopu uravnotežene ishrane poboljšava raznovrsnost crijevne flore, pokazalo je novo istraživanje naučnika s Medicinskog fakulteta u Notingemu.

Riječ je o dosad najvažnijem istraživanju kada je riječ o odnosu između omega-3 kiselina i sastava crijevnoga mikrobioma, pišu francuski mediji.

Da bi to dokazali britanski naučnici su angažovali 876 ispitanica srednje i starije životne dobi testirajući uticaj omega-3 kiselina na raznolikost i količinu dobrih bakterija u njihovom probavnom traktu.

Ustanovili su da je crevni mikrobiom kod žena koje su konzumirale više namirnica s omega-3 kisjelinama bio više raznolik. To su povezali s većom dobrobiti za zdravlje, naročito kada je posrijedi spriječavanje razvoja dijabetesa, gojaznosti i upalnih bolesti probavnog trakta poput kolitisa ili Kronove bolesti.

Pojasnili su da se crijevni mikrobiom odnosi na crijevne bakterije i gljivice koje žive u crijevima. Ranije se govorilo o crijevnoj flori, a danas je to naziv za bakterijske populacije koje žive u crijevima.

Populacija crijevnih bakterija uključuje nekoliko desetaka milijarda mikroorganizama koji se sastoje od najmanje 1.000 različitih poznatih vrsta bakterija. One sadrže više od tri miliona gena (broj 150 puta veći od broja vlastitih ljudskih gena). Crijevne bakterije u ljudskom organizmu mogu težiti i dva kilograma. Jedna trećina je identična kod većine ljudi, ali dvije trećine su jedinstvene. Crijevne su bakterije u crijevima poput naše lične karte.

Omega-3 masne kisjeline, kako su ranije pokazala brojna istraživanja imaju blagotvoran uticaj i na razne druge bolesti, među kojima su rezistentnost na insulin kod dijabetičara, hipertenzija, artroza, tromboza, neke vrste karcinoma, kao i smanjenje kognitivnih sposobnosti.

Bakterije smanjuju i opasnost od gojaznosti.

"Otkrili smo i da u organizmu osoba koje konzumiraju više namirnica s omega-3 kisjelinama ima više određenih bakterija koje povezujemo s manjom sklonošću upalama i manjim rizikom od gojaznoszi", rekla je dr. Kristina Meni s londonskog Kings koledža, koja je učestvovala u studiji.

"Dodatnim istraživanjem smo ustanovili da je povišen nivo omega-3 kisjelina u krvi povezana s postojanjem molekula N-karbamil-glutamata u crijevnom mikrobiomu, a on smanjuje oksidativni stres crijeva. Vjerujemo da su za to zaslužne omega-3 masne kisjeline koje podstiču bakterije na proizvodnju spomenute supstancije", zaključila je dr. Meni.

Osim u sardinama, lososu, ribljem ulju, omega-3 masnih kiselina ima u plodovima mora, biljnim uljima, avokadu, žitaricama i u orašastom voću.

 

Hina/N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.