Parada u Crnoj Gori – šetnja bez smisla
Foto: AA

Instrument političkog mazanja očiju Evropskoj Uniji edit

Parada u Crnoj Gori – šetnja bez smisla

Prije komentarisanja same Parade u Crnoj Gori,kaže za Kodex iyvršni direktor LGBT Foruma Progres John Barac, važno je staviti ovaj događaj u istorijski i kulturni kontekst, kako bi bolje razumjeli koliko je ona kod nas omanula i izgubila smisao.

Koncept parade je nastao početkom 70-ih godina prošlog vijeka, u Sjedinjenim Američkim Državama, kao odgovor na nasilje i zlostavljanje koje je LGBT zajednica trpjela svakoga dana, jednako od strane policije i svojih sugrađana.

Te parade su bile revolt i bunt jedne potlačene i marginalizovane grupe protiv sistema koji ih je u taj položaj doveo. Godinu za godinom, protest za protestom, LGBT zajednica se na ulicama borila za svoje dostojanstvo, jednakost pred zakonom i osnovna ljudska prava, kaže Barac za Kodex i dodaje da  tek nakon što je ova borba sa ulica većih gradova prešla u zgradu Kongresa i druga vladina tijela, parade su postale šarene manifestacije i karnevali. Dok se ovo dešavalo u Sjedinjenim Državama, parade su polako počele da se šire koz demokratske zemlje, zadržavajući svoj originalni smisao – prvo borba, pa onda slavlje.

2017092322589746126136953Web

Foto:Anadolija

„Konačno, ovaj trend je došao i do Crne Gore, u momentu kada je naša zemlja zagazila u proces demokratske tranzicije, i kada je došlo vrijeme da vrijednosti razvijenih zemalja Zapada dođu i kod nas. Upravo u ovom momentu je nastao prvi problem, koji parada u Crnoj Gori vuče i dalje – uzeto je samo šarenilo, dok je duh protesta gurnut u zapećak. Ljudska prava uopšte su predstavljena kao nešto što se „mora“ i što je „obavezno“, bez da se svima nama ona predstave kao neotuđive i najuzvišenije vrijednosti jednog društva i svakog pojedinca. Sistem je omanuo da naše društvo usmjeri ka jednakosti i dostojanstvu, zbog čega se posljedice i dalje osjećaju.“ Kaže za Kodex John Barac iz Foruma Progres.

2017092322589746126136952Web

Foto:Anadolija

Nakon svega ovoga, kaže Barac, organizovana je i prva parada u Budvi, koja je ostala zapamćena po neviđenim količinama nasilja i mržnje. Nikada mi, poručuje Barac, iz glave neće nestati povici „Ubi, ubi, ubi pedera“ koje su uzvikivale stotine osoba. Taj događaj je otvorio prozor u stvarni svijet svih nas koji smo pederi, lezbejke, bi, trans, i sve druge seksualne ili rodne manjine u Crnoj Gori, kaže Barac i dodaje da je parada u Budvi postavila temelj nove vrste aktivizma, usmjerenog ka ljudima, ka LGBT zajednici, i ka konkretnim promjenama. Poruke koje su se tada čule su bile najbliže onome što parada treba da bude.

2017092322589746126136950Web

Foto:Anadolija

„Od tada je organizovano još pet parada, sa ovom danas kao posljednjom u nizu; i svaka od tih pet parada je tonula sve dublje i dublje u aktivistički i politički besmisao. Poruke su postajale sve razvodnjenije, zahtjevi gotovo da se nisu ni čuli, crnogorske LGBT zajednice je bilo sve manje, a mržnja javnosti prema paradi je rasla i nastavlja da raste. Ove godine su poruke bile zasnovane na čojstvu, kao jednoj od najdubljih vrijednosti na kojima Crna Gora počiva, a fokus je stavljen na suzbijanje nasilja. Ono što je bilo odlično jeste problem koji je uzet kao primaran – nasilje – ali je sve drugo omanulo cilj.“ poručuje Barac i dodaje da je uzimanje čojstva i duboko tradicionalnih vrijednosti izazvalo neopisiv bijes među ljudima, jednako onima koji jesu i nisu LGBT osobe.

„Ja, kao domaći peder, sam bio revoltiran načinom na koji su vrijednosti moje zemlje stavljene u neadekvatno konstruisan koncept. Nemam ja ništa protiv da se kampanje zasnivaju na onome što je tradicionalno, ali onda to mora da se uradi na način koji nije uvrjedljiv većini u društvu. Još od momenta kada su predstavljeni „brkovi“ je bilo jasno da parada kreće niz jako klizavu padinu, i ta će teško da se oporavi.“konstatuje Barac za Kodex.

2017092322589746126136949Web

Foto:Anadolija

Borba protiv nasilja kao poruka parade ne može da se čuje samo 23. septembra i da to bude to. Ta poruka mora da se čuje svakoga dana, i što je još važnije, svakoga dana mora da se radi na prevenciji i suzbijanju nasilja. Svakoga dana mora da se mijenja društvena svijest, na svim nivoima. „Neđelja ponosa“ tome neće doprinijeti, jedino predan i mukotrpan rad na terenu. Ali, valjda je nekima lakše ovako, jer su i rizici manji i mnogo je udobnije, konstatuje Barac.  

„Nakon parade 2016. godine LGBT Forum Progres je zabilježio nekih šezdesetak slučajeva govora mržnje i diskriminacije na internetu, upravo u kontekstu parade, nakon čega je podnijeto 40 prijava Upravi policije. Samo danas, tokom trajanja parade, zabilježeno je preko dvije stotine ekstremnih slučajeva govora mržnje, diskriminacije, pozivanja na nasilje i smrt upućenih ka LGBT osobama. Ovo je samo jedan od pokazatelja da nešto nije u redu i da nema napretka.“konstajuje John Barac za Kodex.

2017092322589746126136948Web

Foto:Anadolija

Ohrabrujuće je kaže, što je paradi, prema navodima organizatora, prisustvovalo nekih 300 ljudi. Ono što ruši ovu iluziju brojnosti jeste činjenica da od tih 300 ljudi, jedva 30-ak su bile LGBT osobe iz Crne Gore, koje nisu dio ni jedne NVO i koje su samovoljno došle na paradu. Svi ostali učesnici su bile naše drage kolege i koleginice iz regiona, koji su učestvovali na LGBT-ERA godišnjoj konferenciji koja se održavala od 20. do 22. septembra, zatim predstavnici NVO sektora, ambasada, državnih institucija, samih organizatora i sl. Kada čujete da je bio neki političar ili predstavnik NVO, računajte da su oni tu u pratnji nekoliko saradnika ili prijatelja, koji su prijatelji i podrška zajednice, ali vrlo često nisu LGBT osobe. I kada konačno podvučete crtu, spala knjiga na tri reda.

2017092322589746126136946Web

Foto:Anadolija

„Konačno, ovakva parada je izgubila svaku svrhu. Spala je na šarenu šetnju kojom se „osvajaju ulice“ i ništa više. Mržnja i diskriminacija s kojom se mi kao LGBT osobe suočavamo je i dalje tu, ni jedna poruka sa parade nije suštinski pomjerila javnost i sistem u pravcu promjena. LGBT Forum Progres, kao tim LGBT osoba i prijatelja zajednice, je nekoliko puta ponovio da je parada postala instrument političkog mazanja očiju EU i svim stranim vladama, da nikoga više nije briga šta se poručuje sa parade, već da su bijes i mržnja sve više i više u fokusu. Činjenica je da je parada Crnoj Gori prijeko potrebna. Isto tako je činjenica da je onda odgovornost jako velika da to bude Parada, a ne šetnja šetnje radi.“ Poručuje za Kodex izvršni direktor LGBT Foruma Progres John Barac.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.