Prejedanje može biti preopasno po vaše zdravlje
Ilustracija

Prejedanje može biti preopasno po vaše zdravlje

Jednom nedeljno dajete sebi oduška i jedete šta hoćete i koliko hoćete pravdajući se da vam je to nagrada jer ostalih šest dana vodite računa o ishrani? Jeste li sigurni da je to što činite dobro? Razmislite još jednom prije nego što se nagradite na ovaj način jer samo jedan dan prejedanja može ostaviti opasne posledice po zdravlje.

Istraživači sa Lafboro univerziteta zaključili su da samo jedan dan prejedenja povećava rizik za razvijanje dijabetesa tip 2. Kad se prejedemo, povećava se nivo šećera u krvi i smanjuje osjetljivost na insulin, što su poznati faktori za nastajanje dijabetesa 2. 

Kada je pankreas u određenim situacijama primoran da proizvodi mnogo insulina, to može dovesti do njegove nemogućnosti da ga stvori kad je potrebno. 

U istraživanju je učestvovalo 15 mladih, zdravih ispitanika koji su podvrgnuti testu tolerancije na glukozu prije i nakon 24-časovnog konzumiranja namirnica bogatih mastima (pržena jaja, slanina, kobasice, sir, burgeri, čizkejk). 

Ispostavilo se da je jedan dan bio dovoljan da se učesnicima drastično poveća nivo šećera u krvi i smanji osjetljivost na insulin. 

Istraživači kažu da treba da budemo oprezni kad slavimo ili smo na odmoru i savjetuju nas da svjesno jedemo kako bismo preduprijedili probleme, pišu Novosti.rs.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.