Podgorica Art Festival od 22. do 24. septembra: Umjetnost dostupna svima

Afirmacija mladih umjetnika iz zemlje i regiona

Podgorica Art Festival od 22. do 24. septembra: Umjetnost dostupna svima

Treću godinu zaredom, u Bokeškoj i Njegoševoj ulici, održaće se Podgorica Art Festival.

"Od 22. do 24. septembra imaćemo priliku da uživamo u raznim umjetnostima, kroz sedam festivalskih segmenata. Podgorica art festival (PAF) za cilj ima aktiviranje glavnog grada kao prostora za afirmaciju mladih umjetnika i umjetničke scene uopšte. Festival pruža priliku građanima Podgorice, ali i lokalnim i tranzicionim turistima, da uživaju u jedinstvenom i dinamičnom festivalskom ambijentu po uzoru na evropske metropole, koji čini uličnu umjetnost (street art) dostupnim svima", kazala je Milica Zarubica PR manager Podgorica Art Festivala.

Festivalski prostor zauzima dio Bokeške i Njegoševe ulice, ispred Gradskog parlamenta i Gradske biblioteke, kao i plato između zgrade Opštine i Crnogorskog narodnog pozorišta.

"Ovo je ujedno možda i najljepši i najfrekventniji dio grada, kojeg u tom periodu krase prelijepi drvoredi lipa i platana", kazala je Zarubica.

 U prethodne dvije godine na tom prostoru izlagalo je preko 300 umjetnika iz različitih oblasti, a na istom su organizovani Sajam starih i polovnih knjiga i veliki koncerti na otvorenom. Organizatori PAF-a su Centar za afirmaciju mladih i Culture Club grupacija, koja posluje u okviru kompanije „BRCA“ - organizacije koje u kontinuitetu i bez zadrške podržavaju sve vidove kulturnog pregalaštva mladih, afirmisanih ali i nepoznatih crnogorskih umjetnika.

3

"Uživaćemo u umjetnosti kroz sedam festivalskih segmenata: Main stage, Performing art, Otvorena galerija, Radionice, Sajam nosača zvuka, Poezija i proza, kao i Razbooktavanje, odnosno Sajam starih i polovnih knjiga, koji je idejno i produkcijsko djelo organizacije PAF-a. U odnosu na prethodne dvije godine, zabilježen je značajan odziv umjetnika iz regiona, što predstavlja i zvaničan izlazak PAF-a van granica naše zemlje. Jedan od ovogodišnjih noviteta jeste i Nagradni konkurs na temu Podgorica u pokretu. Cilj ovog konkursa je valorizacija i pozicioniranje Podgorice kao prostora u neprestanom pokretu koji inspiriše i baštini savremenu umjetničku scenu. Umjetnici imaju mogućnost da kroz tri prijavne kategorije, a to su Arhitektura, Slika i Primijenjena umjetnost, „pokrenu” Podgoricu. Biće interesantno vidjeti šta u stvari predstavlja pokret za umjetnike iz različitih oblasti. Posjetite Ulicu doživljaja i doprinesite uljepšavanju kulturne zbilje glavnog grada, ali i Crne Gore uopšte", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.