Evo zašto treba piti mlijeko poslije treninga
Ilustracija

Evo zašto treba piti mlijeko poslije treninga

Vježbači sa sobom uglavnom nose energetska pića koja su ispunjena elektrolitima i šećerom kako bi imali što više energije i kako bi se brže oporavili. Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da je jedno drugo piće puno efikasnije, riječ je naime o mlijeku.

U najnovijoj studiji objavljenoj u magazinu ''Applied Physiology, Nutrition and Metabolism'' otkriveni su vrlo zanimljivi podaci vezani za uticaj mlijeka na naš trening. Naime, naučnici su dobili zadatak da otkriju rehidrativni potencijal različitih napitaka kada je riječ o broju elektrolita koji obezbjeđuju ljudskom organizmu nakon fizičkih aktivnosti.

Bez dijabetesa: Punomasno mlijeko kao prirodni lijek

U samoj studiji učestvovalo je 15 odraslih muškaraca koji su vozili bicikl kroz četiri runde tokom nekoliko dana. U toku vožnje bicikla njihova tijela su se znojila, odnosno gubila so i minerale. Da bi se što bolje oporavili, nakon svakog treninga davani su im različiti napici; od kravljeg mlijeka, sojinog mlijeka, proteinskih napitaka na bazi mlijeka pa do energetskih napitaka. Učesnicima ove studije su zatim uzimani uzorci krvi i urina kako bi se provjerio nivo hidratacije i nutritivne dopunjenosti u organizmu.

Čokoladno mlijeko: Idealan napitak poslije treninga

Od svih napitaka, mlijeko je vježbačima pružilo sposobnost da zadrže najviše tečnosti, dok su na drugom mjestu proteinski napici na bazi mlijeka. Poslednje mjesto u ovoj kategoriji su zauzeli energetski napici. Iako je mlijeko zauzelo laskavu titulu najboljeg pića nakon treninga, ispitanici su ga stavili na predposlednje mjesto kada je riječ o ukusu, odmah iza onog sojinog.

Ukoliko su fitnes entuzijasti spremni da ukus stave po strani, bez ikakve dileme bi na sledeći trening trebali ponijeti bocu mlijeka, bilo da je riječ o kravljem, sojinom ili onom bademovom.

 

Men's Health

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.