OVO su obavezne supernamirnice u septembru
Ilustracija

Jesenje

OVO su obavezne supernamirnice u septembru

Na vrijeme se spremite za zimu i pojačajte imunitet ukusnim plodovima iz prirode.

Jedan od razloga zašto volimo jesen leži i u predivnim jesenjim plodovima, koji su od velike pomoći u prevenciji zdravlja i jačanju imuniteta.

Zato ih sada treba obavezno uvrstiti u jelovnik, konzumirajte ih svježe ili ih pripremajte na najrazličitije načine.

Cvekla

Ona se od davnina koristi za liječenje malokrvnosti. Nezaobilazna je namirnica pri detoksikacijskim dijetama jer podstiče probavu i rad jetre. Sadrži vlakna, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za djecu, a zbog bogatstva folata preporučuje se i trudnicama.

Grožde

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god da odaberete, osvježićete tijelo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove zdrave bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kisjelinom, a 100 grama grožda zadovoljiće 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći je crveno grožđe, koje će ublažiti bol. Antioksidans bioflavonoid poznat kao kvercetin djeluje s vitaminom C i stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija, raka i raznih upala.

Limun

Limun je veoma zdravo i ljekovito voće koje treba konzumirati tokom cijele godine, a to su znale i naše bake, pa su ga uvijek imale u kući. To nije čudno, s obzirom na to da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta. Odličan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje, a osim što ubrzava metabolizam i stvara osjećaj sitosti, istovremeno jača umorno tijelo.

Jabuke

Stara izreka kaže: „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.“ Koliko god mislili da su jabuke dosadne i obične, ne treba zaboraviti da one odlično čuvaju naše zdravlje, čak i olakšavaju disanje, a pošto vas čine sitima, pomoću njih ćete lakše i efikasnije skinuti neželjene kilograme.

Patlidžan

Patlidžan je veoma bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je ovo povrće poznato jeste antioksidans nasunin, koji se nalazi u njegovoj kori, a koji naše ćelije štiti od uništenja i sprječava izlučivanje viška gvožđa iz organizma. On takođe utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.

Kruška

Ova mirišljiva i ukusna voćka pravi je simbol jeseni, zato iskoristite sezonu i jedite ih svježe što češće. Kruške su izvor vitamina C, K, B2, B3 i B6, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da one sadrže folnu kiselinu. Svi vitamini i minerali koje sadrži čine čuda i za naš imunitet, a pošto uskoro počinje sezona prehlada i gripa, sada najviše treba jesti ovo voće.

Smokve

Smokve sadrže i do 80 odsto vode i imaju najvišu količinu prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Odličan su izvor netopivih vlakana od većine voća, pa povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva i pospješuju probavu.

Kupus

Kupus je neizostavan dio svake zimnice, i ne bez razloga! Kisjeli ili svjež, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih naša probava ne može. Naročito ih ima u kisjelom kupusu, koji zaustavlja proliv, poboljšava imunitet, alergije, upale mokraćnih puteva, smanjuje holesterol, povišen krvni pritisak i stres.

Kurir.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.