OVU opasnu metodu kontracepcije koristi sve više muškaraca
Ilustracija

OVU opasnu metodu kontracepcije koristi sve više muškaraca

U kontracepciji je svake godine sve više izbora za one koji ne planiraju porodicu. Kondom je najbolja metoda kontracepcije u pogledu zaštite od polno prenosivih bolesti, a njegovo dejstvo u zaštiti od trudnoće iznosi 98 odsto.

Ipak, ovo sredstvo se sve manje koristi iako je jeftino i ne škodi zdravlju.

Sve više muškaraca i žena se u posljednje vrijeme odlučuje za staru metodu zaštite od trudnoće - prekid snošaja, ili narodski rečeno "vađenje na vrijeme". 

Broj muškaraca i žena koji se ovom metodom "štite" od trudnoće udvostručio se od 2002. godine, tvrde stručnjaci i upozoravaju da ovaj način zaštite nije nimalo bezbijedan. 

"Prekinuti snošaj zavisi od samokontrole muškarca, a budimo realni, kakva je samokontrola muškarca koji svrši za nekoliko sekundi?", piše "Njujork post". 

Paradoksalno je to što ovu metodu koriste pretežno parovi koji nisu u dugoj vezi ili braku, dok kondom češće primjenjuju parovi koji su dugo zajedno. 

Stručnjaci upozoravaju da je trudnoća i te kako moguća i kada "se izvadi", s obzirom na to da se mala količina sperme nalazi i u preejakulatu.

Index.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.