Otvorena izložba savremenog nordijskog stakla

U Narodonom muzeju na Cetinju

Otvorena izložba savremenog nordijskog stakla "Dodir stakla"

U Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju u prisustvu prof. Janka Ljumovića, ministra kulture Crne Gore i predstavnika ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske, grada Cetinja, ličnosti iz javnog i kulturnog života, otvorena je izložba "Dodir stakla" koju organizuju ambasade nordijskih zemalja.

Otvarajući izložbu prof. Janko Ljumović, ministar kulture istakao je da: „Izložba “Dodir stakla” predstavlja osmišljen koncepat koji prezentuje ne samo vrhunske umjetničke domete, već predstavlja projekat koji omogućava širi uvid u identitetsku osobenost nacionalnih kultura nordijskih zemalja. Izložba je primjer visokih standarda u oblasti međunarodne kulturne saradnje. Izložba koju večeras zajednički otvaramo primjer je kako se tradicija producira u savremenim stvaralačkim konceptima. Iskustva starih nordijskih manufaktura u umjetničkim kreacijama staklarskog zanata prepoznatljiva su i u izloženim eksponatima nastalim u novom dobu.”  

Dodirstaklabrosura145x210mneprintready12

Ambasadori Norveške Arne Sanes Bjornstad i Švedske Jan Lundin istakli su da je izložba rezultat nordijske saradnje koje predstavlja uspešan model regionalne saradnje u različitim oblastima, među kojima je i kultura, kao i da je cilj izložbe promovisanje osobenog nordijskog dizajana i proizvođača stakla iz ovih zemalja.

T74A5514

“Nordijski dizajn stakla je baziran na spoju tradicije i modernog, i time dobro simbolizuje nordijska društva”, rekao je ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad.

Ambasador Švedske Jan Lundin izjavio je da se saradnja nordijskih zemalja velikim dijelom zasniva na zajedničkim vrijednostima i dodao: „Velika povezanost naših naroda, zajednički interesi, kao i iskustva koja dijelimo kao male pojedinačne države vodile su nas ka formalizaciji nordijske saradnje koja se pokazala kao uspješan regionalni model.“

Posjetioci izložbe će moći do 10. oktobra da pogledaju jednistvene predmete od stakla proizvedene u nordijskim staklarama čiji su autori poznati dizajneri i staklari.

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Izložbu na Cetinju organizuju ambasade nordijskih zemalja uz saradnju sa Nordijskim savjetom ministara, Narodnim muzejom Crne Gore, kompanijom Lovćen Osiguranje A.D. i agencijom McCann Podgorica.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.