Svečano otvorene 47. Ratkovićeve večeri poezije
Foto: Gov.me

Bijelo Polje

Svečano otvorene 47. Ratkovićeve večeri poezije

47. Ratkovićeve večeri poezije, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore otvorena je sinoć u Bijelom Polju. Festival je otvorio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

“Analize pokazuju da se brojne pjesničke manifestacije posljednjih godina gase ili da nemaju sistemsku podršku za djelovanje, publikovanje zbirki pjesama u izdavaštvu svelo se na incident, a biti pjesnik, danas kao rijetko kada, znači prepustiti se egzistencijalanoj avanturi. Sve to nas obavezuje da se prema Ratkovićevim večerima poezije odnosimo s posebnom odgovornošću, koja je iskazana kroz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i aktivnosti Opštine Bijelo Polje, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja s umjetničkim izrazima koje donosi novo doba. Isto tako, dužni smo da reagujemo na nova dostignuća teorijskog diskursa, hermeneutike i svih multidisciplinarnih zahvata kojima se proširuju interpretativne mogućnosti književne kritike, koju, takođe, poezija sve manje uzbuđuje”, rekao je ministar Ljumović otvarajući Festival. 

Na posebnu senzibilnost prema pjesništvu upravo u Bijelom Polju, kako je kazao, obavezuju nas djelo i život Rista Ratkovića.

Država gost ovogodišnjeg izdanja je Narodna Republika Kina. Prvog dana Festivala predstavljeno je stvaralaštvo Fenga Dehua i Prenga Mina iz Kine, Faruka Šehića iz Bosne i Hercegovine, albanskog autora Skendera Tamalia, Dragana Jovanovića Danilova iz Srbije, kao i domaćih stvaralaca Tanje Bakić, Danijele Đuković i Dimitrova Popovića.

Prve večeri Festivala je otvorena izložba slika Aldemara Ibrahimovića i predstavljena zbirka poezije specijalnog gosta Abdulaha Sidrana pod nazivom “Antologija Sidran”. Ranije istog dana, na “Malom sajmu velikih knjiga”, predstavljena je Nacionalna biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, a u okviru “Portreta” stvaralaštvo Boža Koprivice. 

Drugog festivalskog dana biće predstavljeni književni časopisi u Crnoj Gori, antologija “Pjesnikinje Crne Gore” Jovanke Vukanović, knjige prošlogodišnjih dobitnica nagrade Ratkovićevih večeri poezije do 27 godina Jovane Bojovič i Enese Mahmić. Popodnevni program rezervisan je za predstavljanje djela Lane Derkač i kineske književnosti.

Posljednjeg festivalskog dana planiran je pjesnički čas u bjelopoljskim osnovnim školama, a biće upriličeno i obilježavanja 100 godina od rođenja Dušana Kostića, o čijem će stvaralaštvu govoriti Milun Lutovac i Draško Došljak. Istog dana je planiran i omaž nedavno preminulom pjesniku Mladenu Lomparu.

Učesnici programa su Zuvdija Hodžić i Rajko Cerović. Od 20 sati u sali Centra za kulturu biće izvedena predstava “Malo o duši”, koju je po djelu nobelovke Vislave Šimborske režirala Varja Đukić.

Nagrada “Risto Ratković” biće uručena ovogodišnjim laureatima Tanji Kragujević i Balši Brkoviću. Pjesnikinja iz Beograda je nagradu osvojila za knjigu “Efekat leptira”, a Brković za knjigu “Crno igralište”. Odluku je donio žiri u sastavu: predsjednik Borislav Jovanović i članovi Blaga Žurić, Dragan Jovanović Danilov, Faruk Šćekić i Tomica Bajsić.

Osim nagrade “Risto Ratković” biće dodijeljena i nagrada “Ratkobićeve večeri poezije” za autore mlađe od 27 godina. 

Ratkovićeve večeri poezije, manifestaciju od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, finansiraju Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.