Kardiolozi savjetuju: Jedite masnu hranu i živjećete duže
Ilustracija

Suprotno dosadašnjim uvjerenjima

Kardiolozi savjetuju: Jedite masnu hranu i živjećete duže

Kanadski naučnici savjetuju ljudima da, suprotno dosadašnjim uvjerenjima, jedu masnu hranu jer će im to produžiti život, a ne skratiti kako se do skoro vjerovalo.

Časopis Lanset objavio je rezultate studije po kojoj je posle ankete sprovedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova svijeta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz ishrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.

Do sada su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utiče na povećanje nivoa holesterola, što može da rezultira srčanim obljenjima. Naučnici, međutim, podsjećaju da osobe koje iz ishrane izbace masnoće često zamijenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljenih hidrata poput hleba, tjestenine i pirinča, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente.

Ishrana zasnivana na ugljenimhidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su sproveli kanadski naučnici na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinisane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 odsto.

Rezultati istraživanja kanadskih naučnika predstavljeni su na kongresu Evropskog udruženja kardiologa održanom u Barseloni.

"Već decenijama se smjernice zdrave ishrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kisjelina, ali organizmu su potrebne masnoće... u njima su vitamini i esencijalne kisjeline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najniži nivo, lišavate organizam svih tih važnih minerala", rekla je doktorka Mašid Drgan, vođa studije i naučnica na Univerzitetu Mekmaster, prenosi Hina.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.