Septembar uz Gradsko: Festivalska uvertira u novu sezonu

Septembar uz Gradsko: Festivalska uvertira u novu sezonu

Mjesec septembar u Gradskom pozorištu proteći će u znaku nekoliko važnih domaćih i regionalnih festivalskih pohoda naših predstava sa Lutkarske scene za djecu. Septembarski festivalski niz biće i lijepa uvertira u predstojeću sezonu i nove repertoarske poduhvate koji će uslijediti u skoroj budućnosti, saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Za početak, predstava „Romeo i Julija“ (14+), koju je po čuvenoj Šekspirovoj drami režirala Emilija Mrdaković, biće igrana 13. septembra u 20 sati u KIC-u „Budo Tomović“ na otvaranju šestog izdanja Međunarodnog festivala lutkarstva, Podgorica 2017. Festival će do 17. septembra u našem glavnom gradu okupiti brojna lutkarska pozorišta sa tri kontinenta, iz šest zemalja: Turske, Albanije, Kenije, Srbije, Ukrajine i Crne Gore.

romeoijulijafoto1

"Već 15. septembra ansambl „Bajke o ribaru i ribici“ (6+) u režiji Evgenija Ibragimova, takođe u produkciji naše Lutkarske scene za djecu, predstaviće se u okviru takmičarskog dijela devetog Bugojanskog lutkarskog bijenala. Predstava će biti izvedena u 11:15 sati u pozorišnoj dvorani KSC Bugojno", saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Podjsećaju da je Bugojansko lutkarsko bijenale renomirani festival lutakarskih pozorišta sa prostora ex-Jugoslavije. Prvo Bijenale održano je 1979. godine i redovno je organizovano u Bugojnu do 1991, i u tom periodu nosilo je ime - Bijenale jugoslovenskog lutkarstva. Od 1989. do 2013. godine Bijenale nije održavano. U organizaciju JU Kulturno sportski centar Bugojno, Bijenale je obnovljeno 2013. i održava se svake druge godine u ovom gradu naizmjenično sa Susretom pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine. Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regiona koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini.

Nakon Bugojna, „Bajka o ribaru i ribici“ festivalski put nastaviće u Zagrebu, gdje će 18. septembra, u 13 sati, biti igrana u Kulturnom centru Travno, u okviru 50. izdanja Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF. Jubilarni PIF ove godine održava se od 16. do 22. septembra.

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) je manifestacija esperantskih korijena sa pedesetogodišnjom internacionalnom reputacijom na lutkarskoj festivalskoj sceni. I ove godine predstaviće najpoznatija lutkarska pozorišta i najeminentnija ostvarenja evropske i svjetske produkcije. PIF je kvalitetom predstava, uličnim programima, izložbama, lutkarskim radionicama, filmovima, okruglim stolovima i seminarima, izdavačkom djelatnošću, ali brojnim drugim različitim sadržajima uvrstio Hrvatsku među najuvaženije destinacije lutkarskog svijeta.

"Septembarska gostovanja završićemo u Nikšićkom pozorištu 27. septembra, kada ćemo u dva termina, u 12 i 14h, igrati takođe „Bajku o ribaru i ribici“ koju je po Puškinovom djelu režirao Evgenij Ibragimov.", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.